Η σχέση του Γιώργου Ρουπακιά με την Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που υπέβαλε η πολιτική αγωγή στην αδελφή του Χρυσούλα η οποία κατέθεσε για τρίτη μέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέδειξαν στη μάρτυρα σειρά φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα,το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μια φωτογραφία στην οποία έχει απαθανατιστεί ο γιος του Ρουπακιά με τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη φερόμενο ως πυρηνάρχη της Νίκαιας. «Θα εμπιστευόσασταν έναν ξένο για να φωτογραφηθεί με το παιδί σας;» ρώτησε ο δικηγόρος σε μια προσπάθεια να καταδείξει την στενή σχέση των δυο κατηγορουμένων χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Την ίδια ώρα, η υπεράσπιση επιχείρησε να αποδομήσει την κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά στην εφέτη – ανακρίτρια που χειρίστηκε την έρευνα αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που ελήφθη . Μάλιστα, η πρόεδρος απευθυνόμενη στους συνηγόρους υπεράσπισης παρατήρησε πως αν η μάρτυρας «έχει παράπονο … έχει δικαίωμα να προσφύγει…»

Η Χρυσούλα Ρουπακιά δέχτηκε βροχή ερωτήσεων και για το μαχαίρι – όπλο του εγκλήματος που όπως έχει καταθέσει είχε αγοράσει η ίδια.

Πολιτική Αγωγή: Ο αδελφός σας είχε λόγο να κυκλοφορεί με μαχαίρι;

Μάρτυρας: Οχι

Πολιτική Αγωγή: Σε έναν άνθρωπο που έκοβε το ψωμί και το κρέας με το χέρι πως εμπιστευτήκατε το μαχαίρι ;

Μάρτυρας: (…..)

Πολιτική Αγωγή: Όλοι μιλούν για επαγγελματικό χτύπημα. Από που εκπαιδεύτηκε ο Ρουπακιάς για να μπορέσει να κάνει τέτοια σωστή χρήση μαχαιριού αφού , όπως λέτε, έτρωγε ακόμη και το μεσημεριανό χωρίς μαχαίρι.

Μάρτυρας: Ποτέ δεν μου έχει πει οτι εκπαιδεύτηκε
(….)

Πολιτική Αγωγή: Η συμπεριφορά του αδελφού σας προσιδιάζει σε απλό ψηφοφόρο ή ενεργό μέλος ;

Μάρτυρας: Εγώ ξέρω αυτό που μου είπε , δηλαδή πως είναι απλό μέλος.
(…)

Πολιτική Αγωγή: Μετά τη δολοφονία ο αδελφός σας ειχε σκοπό να φύγει ;

Μάρτυρας: Εγώ τον ρώτησα αν είχε σκοπό να φύγει και μου είπε ότι δεν πρόλαβε.

«Με συγκίνησε η προσφορά τους για τους Έλληνες»

Η Χρυσούλα Ρουπακιά επανέλαβε ότι «αν ο αδελφός μου δεν ήταν στη Χρυσή Αυγή μπορεί και εγώ να μην ήμουν ψηφοφόρος». Απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε πως ακολούθησε τη Χρυσή Αυγή γιατί την «συγκίνησε η προσφορά τους για τους Έλληνες».

Πολιτική Αγωγή: Στις εκδηλώσεις που πήγατε σε Μελιγαλά , Θερμοπύλες κ.α. γιατί πήγατε, γνωρίζατε πως συνδέονται με ιστορικά γεγονότα;

Μάρτυρας: Πήγα σαν εκδρομή…

Πολιτική Αγωγή: Στις Θερμοπύλες τι πήγατε να τιμήσετε ; Τι είδατε ;

Μάρτυρας: Το Λεωνίδα και τους 300

Πολιτική Αγωγή: Στο Μελιγαλά τι θέλατε να τιμήσετε;

Μάρτυρας: Τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν

Πολιτική Αγωγή:Από ποιους;

Μάρτυρας: Από τους κομουνιστές

(…)

Πολιτική Αγωγή: Η σχέση η δική σας με τη Χρυσή Αυγή και αυτή του αδελφού σας ειναι η ίδια; Είναι στενότερη του αδελφού σας;

Μάρτυρας: Οχι στενότερη , αλλά συχνότερη…

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν σχόλια από την πλευρά της υπεράσπισης με την πρόεδρο να παρεμβαίνει σχολιάζοντας :
«Αυτή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά υπερασπιστή» και προειδοποιώντας ότι θα λάβει μέτρα επικαλούμενη σχετική διάταξη που αφορά τους δικηγόρους.

«Έχει δικαίωμα να προσφύγει»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης εξετάζοντας την Χρυσούλα Ρουπακιά επιχείρησαν να αποδομήσουν την κατάθεση που είχε δώσει στην ανάκριση. Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει αν η ίδια είχε μιλήσει στην εφέτη -ανακρίτρια για τάγματα εφόδου, μηνύματα και δράσεις της Χρυσής Αυγής ισχυρίστηκε πως απαντούσε σε ερωτήσεις που της υπέβαλλαν οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από συνομιλίες που έχουν καταγραφεί. «Κατέθετα πεντέμισι ώρες. Στην αρχή υπήρχε προφορική συζήτηση με την ανακρίτρια και στη συνέχεια άρχισε να γράφει η γραμματέας» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας προσθέτοντας πως δεν θυμάται να της διάβασαν την κατάθεση της πριν υπογράψει. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε το σχόλιο της προέδρου η οποία απευθυνόμενη σε συνήγορο υπεράσπισης είπε: «ξέρετε εσείς τι εγινε στην ανάκριση; Η ίδια (σ.σ. η μάρτυρας ) είναι αρμόδια να κάνει παρατηρήσεις».

Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν και λίγο αργότερα η πρόεδρος παρενέβη και πάλι λέγοντας : «Η μάρτυρας είναι ένα έξυπνο άτομο αν θεωρεί οτι πιέστηκε, δεν καταγράφηκαν στην ανάκριση τα γεγονότα όπως τα είπε η ίδια έχει δικαίωμα να προσφύγει . Αν εχει παράπονο οτι δεν κατέγραψαν τις απαντήσεις όπως τις έδωσε η ίδια έχει αυτό το δικαίωμα…».

Στη συνέχεια η Χρυσούλα Ρουπακιά κατέθεσε πως έχει δεχθεί απειλές υπογραμμίζοντας πως τρεις μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη της έκαψαν και τα δυο μαγαζιά . Αναφερόμενη δε στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ μετέδιδαν τις ειδήσεις σχετικά με την υπόθεση τόνισε «μπορούσε να μου προκαλέσει φόβο αλλά οχι τόσο πολύ».