«Παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα»! Η προτροπή που ακούγεται τακτικά από τα μεγάφωνα μέσα στους συρμούς του Ηλεκτρικού μόνο τυχαία δεν είναι. Ελαφροχέρηδες και πορτοφολάδες που λυμαίνονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αφορμή την οικονομική κρίση, ανακάλυψαν ένα σωρό νέα κόλπα προκειμένου να… απαλλάσσουν ανυποψίαστους πολίτες από πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πορτοφολάδες στα μέσα μεταφοράς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», μεγάλη προσοχή, παρατηρητικότητα και… τα «μάτια δεκατέσσερα» χρειάζονται και οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί στο «στόχαστρο» ληστών!

Πικρός καφές
Από τα πιο παλιά κόλπα –που έχει επανέλθει εσχάτως και μάλιστα βελτιωμένο- είναι το κόλπο του «μικροπωλητή» στην ταβέρνα ή την καφετέρια. Ο τρόπος απλός: Το θύμα πίνει τον καφέ του αμέριμνο. Ξαφνικά ένας πλανόδιος πωλητής πλησιάζει και «κολλάει» την πραμάτεια του στο… πρόσωπό του. Την ώρα που ο υποψήφιος αγοραστής ελέγχει το εμπόρευμα, κυριολεκτικά κάτω από τη.. μύτη του εξαφανίζονται κινητό, γυαλιά και ό,τι άλλο υπάρχει πάνω στο τραπεζάκι.

Κουβεντούλα στον Ηλεκτρικό
Η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. ήρθε αντιμέτωπη με πολυμελή σπείρα πορτοφολάδων ήταν το Μάιο του 2010, όταν και κατάφερε να την εξαρθρώσει συλλαμβάνοντας 72 άτομα, που είχαν μάλιστα και συνεργό έναν υπάλληλο σεκιούριτι, ο οποίος παρείχε την πληροφορία για παρουσία αστυνομικού στο δίκτυο του ΗΣΑΠ. Ο τρόπος που δρούσαν ήταν απλός. Κάθε φορά έμπαινε στο βαγόνι του συρμού μια ομάδα περίπου οκτώ με δέκα ατόμων. Στη συνέχεια και ενώ επεδίωκαν να βρίσκονται στο πιο «στριμωγμένο» σημείο, κάποιος από αυτούς έπιανε κουβέντα με το υποψήφιο θύμα τους προκειμένου να του αποσπάσουν την προσοχή. Την ίδια στιγμή οι συνεργοί, με σχεδόν… ταχυδακτυλουργικές κινήσεις, αφαιρούσαν κινητά και πορτοφόλια. Στη συνέχεια κατέβαιναν στον επόμενο σταθμό και «εξαφανίζονταν», ενώ σημείο συνάντησής τους και… καταμέτρησης της λείας ήταν η πλατεία Βικτωρίας.

Τεχνητός συνωστισμός στις στάσεις

Όταν πια η συγκεκριμένη σπείρα εξαρθρώθηκε και κυρίως δημοσιεύτηκε ο τρόπος με τον οποίο δρούσε, οι κακοποιοί βρήκαν μια νέα μέθοδο για να ξαφρίζουν πορτοφόλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Αυτή του… συνωστισμού! Πέντε ή έξι μέλη της σπείρας περιμένουν στην αποβάθρα προσποιούμενοι πως ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλο. Όταν ο συρμός φτάνει –και ενώ ήδη έχουν εντοπίσει το θύμα τους- μαζεύονται όλοι μπροστά από την ίδια πόρτα. Οι μισοί μπροστά από το θύμα και οι άλλοι μισοί από πίσω. Όταν η πρώτη ομάδα μπαίνει στο βαγόνι, σταματά απότομα και τα μέλη της αρχίζουν, για παράδειγμα, να αναρωτιούνται:« Πάει Κηφισιά αυτό ή Πειραιά; Ξέρει κανείς;» Ταυτόχρονα η δεύτερη ομάδα πιέζει για να μπει μέσα και έτσι το θύμα, ξαφνικά βρίσκεται ανάμεσα σε «συμπληγάδες». Την ίδια στιγμή κάποιος από την «παρέα» έχει ήδη αρχίσει και ψάχνει τις τσέπες του θύματος. Τελικά, και λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες, η… «απορία» για το πού πάει ο συρμός λύνεται και οι δράστες γίνονται καπνός, όπως και τα πολύτιμα αντικείμενα από τις τσέπες του θύματος!

Όμορφες γυναίκες δολώματα
Πρόσφατα οι αστυνομικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα νέο και μάλλον… πικάντικο κόλπο που σκαρφίστηκαν οι πορτοφολάδες, οι οποίοι «χτυπούν» συνήθως άνδρες και κυρίως ηλικιωμένους. Οι πορτοφολάδες, αφού εντοπίσουν το θύμα τους, δεν το πλησιάζουν οι ίδιοι, αλλά μια πανέμορφη γυναίκα συνεργός τους, η οποία «κολλάει» πάνω στον ηλικιωμένο άνδρα και με μικρές κινήσεις τού αποσπά την προσοχή. Αποτέλεσμα; Ο άνδρας συνεργός της, αδειάζει τις τσέπες του θύματος, το οποίο μετά την αρχική ευφορία διαπιστώνει πως έπεσε θύμα κλοπής, αλλά πλέον είναι αργά…

Τρικλοποδιά σε Βαρβάκειο
Μια από τις σπείρες που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτή που δραστηριοποιείται στη Βαρβάκειο αγορά και έχει ανακαλύψει έναν πονηρό τρόπο για να αδειάζει τις τσέπες των θυμάτων της. Συνήθως πέντε άντρες εντοπίζουν το θύμα τους –κυρίως ηλικιωμένους- και το πλησιάζουν από πίσω ενώ περπατά. Ο ένας από αυτούς βάζει τρικλοποδιά στο θύμα και οι άλλοι σπεύδουν να τον σηκώσουν και να τον ρωτήσουν αν είναι καλά ή χρειάζεται κάτι. Στη συνέχεια απομακρύνονται αλλά στο μεταξύ ένας από αυτούς έχει ήδη αδειάσει τις τσέπες του ανυποψίαστου θύματος.
Οι παγίδες που στήνουν στους οδηγούς
Ακόμα και όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να προσέχετε προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες. Μια από τις παγίδες που στήνονται, είναι τα σκηνοθετημένα τροχαία με θύματα πεζούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα μέλος της σπείρας ξαπλώνει στο δρόμο και προσποιείται τον τραυματία. Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατεβαίνει για να βοηθήσει και τότε εμφανίζονται οι υπόλοιποι της ομάδας οι οποίοι αφού πρώτα χτυπούν τον έκπληκτο και τρομαγμένο πολίτη, του αφαιρούν οτιδήποτε πολύτιμο ακόμα και το ίδιο το αυτοκίνητο!

Σκίζουν με στιλέτα
Λιγότερο πικάντικο και σίγουρα πολύ πιο… επικίνδυνο είναι το κόλπο με τα κοφτερά στιλέτα. Σε αυτή τη περίπτωση, οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματά τους, τα περιτριγυρίζουν και στην συνέχεια ένας εξ αυτών με κάποιο πολύ κοφτερό στιλέτο σκίζει μπουφάν και τσάντες προκειμένου να αρπάξει με ευκολία τη λεία του.

Προσοχή στο τρικ με το μπουφάν
Το συγκεκριμένο κόλπο οι πορτοφολάδες το χρησιμοποιούν και μόνο του αλλά και σε συνδυασμό με τον τεχνητό συνωστισμό και είναι ιδιαίτερα απλό. Οι πορτοφολάδες πάλι δρουν σε ομάδα, με λιγότερα μέλη ωστόσο. Αφού πλησιάσουν το θύμα τους, προσπαθούν με μικρέ σπρωξιές να «στριμωχτούν» όλοι μαζί σε κάποια γωνία. Όταν το καταφέρουν ένας από αυτούς βγάζει το μπουφάν του και το βάζει στο χέρι του με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να κρύβει τα δάκτυλά του και αφετέρου να σκεπάζει τη βαλίτσα ή τη τσάντα στο σημείο υπάρχει το φερμουάρ. Στη συνέχεια με γρήγορες κινήσεις ανοίγει το φερμουάρ και αφαιρεί ό,τι πολύτιμο μπορεί να εντοπίσει στα τυφλά… Το έργο ολοκληρώνεται πριν φτάσει ο συρμός στον επόμενο σταθμό καθώς τότε όλη η ομάδα πρέπει να αποβιβαστεί!