Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή όταν ένας 46χρονος ιδιοκτήτης νταλίκας ξεκίνησε για ένα από τα συνηθισμένα ταξίδια του από την Πάτρα μέσω Ηγουμενίτσας για Ιταλία. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα ταξίδι ρουτίνας θα κατέληγε σε μία μακάβρια ανακάλυψη και μια απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

«Στο λιμάνι της Πάτρας, επειδή γίνεται χαμός με τους λαθρομετανάστες που θέλουν να περάσουν απέναντι και κρύβονται στα φορτηγά μας, προσέχουμε πάντα. Έτσι κι αλλιώς οι αρχές ελέγχουν τα φορτηγά, αλλά το ζητάμε κι εμείς οι ίδιοι για την ασφάλειά μας, γιατί πολλές φορές κρύβονται χωρίς να τους δούμε.

Εάν φτάσεις στην Ιταλία και μεταφέρεις λαθρομετανάστες, εκτός του ότι χάνεις το αυτοκίνητο και το εμπόρευμα, έχεις τουλάχιστον 4 χρόνια φυλακή. Έτσι κι αυτή τη φορά, ελέγχθηκε εξονυχιστικά το αυτοκίνητο και φύγαμε για Ανκόνα, μέσω Ηγουμενίτσας. Όταν φτάσαμε και ήταν η ώρα της αποβίβασης, πηγαίνοντας να πάρω το αυτοκίνητο, παρατήρησα ότι υπήρχε παραβίαση στην πόρτα της καρότσας. Αρνήθηκα να κατέβω στο λιμάνι της Ανκόνα ζητώντας επίμονα να γίνει και πάλι έλεγχος στο αυτοκίνητο.

Δυστυχώς στον έλεγχο που έγινε βρέθηκε ανάμεσα στις παλέτες νεκρός ένας νεαρός Αφγανός ηλικίας 23-24 ετών. Επάνω του είχε ένα χαρτί απέλασης από την Ηγουμενίτσα, που έλεγε ότι είχε συλληφθεί και ότι έπρεπε μέσα σε ένα μήνα να έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα. Ο άνθρωπος που πέθανε από ασφυξία ή γιατί κατανάλωσε κάποια από τα καλλυντικά προϊόντα που μετέφερα, μπήκε και κρύφτηκε στην καρότσα ή στην Ηγουμενίτσα ή ήταν στο καράβι και μπήκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αυτή είναι η πολιτική της χώρας μας απέναντι στους μετανάστες. Να τους δίνει ένα χαρτί απέλασης και να τους στέλνει στο θάνατο.

Οι Ιταλικές αρχές αν και αναγνώρισαν ότι δεν είχα καμία ευθύνη, αφού ελέγχθηκα και πριν την επιβίβαση αλλά και κατά την αποβίβαση κατάσχεσαν το φορτηγό μου και το εμπόρευμα και τώρα έχω μπει σε μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία για να καταφέρω να πάρω απαλλακτικό χαρτί από την Εισαγγελία της Ανκόνα.
Οι δικηγόροι ζητάνε χιλιάρικα και άκρη δεν βγάζω, χωρίς να έχω φταίξει το παραμικρό. Δεν ξέρω πότε θα πάρω πίσω την νταλίκα και το εμπόρευμα.

Ας ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Δεν φταίνε τίποτα ούτε αυτοί να πληρώνουν με τη ζωή τους τη φτώχεια τους, αλλά ούτε κι εμείς. Πάρτε μια κάμερα και πηγαίνετε στο λιμάνι της Πάτρας και θα καταλάβετε τι εννοώ» είπε ο οδηγός στο lamiareport.gr.