Η ώρα της κρίσης για τους 26 κατηγορούμενους στην υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό πλησιάζει. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δυο μηνών το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων ολοκληρώθηκαν και το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων. Την ίδια ημέρα, όπως είναι γνωστό, θα ανακοινωθεί και η απόφαση για την πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η εισαγγελική πρόταση και οι αντιδράσεις

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, για την προστασία της ανήλικης, με αποτέλεσμα να μην γίνουν γνωστά όσα διημείφθησαν μέσα στη δικαστική αίθουσα και είχαν ως αποτέλεσμα να μην πειστεί η εισαγγελέας της έδρας πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο βασικός  κατηγορούμενος υπήρξε μαστροπός και βιαστής του παιδιού. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός ανέδειξε ως κεντρικό πρόσωπο την 38χρονη μητέρα της 12χρονης ζητώντας την ενοχή της για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει αν και η ίδια αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση έχοντας στο πλευρό της την οικογένεια.

Πρόκειται για μια πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις και, πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση των τεσσάρων ενόρκων και των τριών δικαστών που καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των κατηγορουμένων.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για αθώωση του Ηλία Μίχου,  λόγω αμφιβολιών, για βιασμό του παιδιού, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για  μαστροπεία  μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων ο κατηγορούμενος γλιτώνει τα ισόβια με τα οποία είναι αντιμέτωπος για το αδίκημα του βιασμού. Για την καταδίκη του 55χρονου  για σειρά σοβαρών αδικημάτων όπως διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο που του είχαν εμπιστευτεί, για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται και για οπλοκατοχή, που πρότεινε η εισαγγελέας ο κατηγορούμενος προβλέπεται ποινή η οποία κατά συγχώνευση μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 20 έτη.

Ανάλογες ποινές προβλέπονται και για τη μητέρα της 12χρονης αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού για ενοχή της που αφορά στα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης σε συγκατηγορούμενους, της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και την φροντίδα της ανήλικης αλλά και της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος.

Η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καταπέλτης για τη μητέρα της ανήλικης στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ φέρεται να καταλογίζει πως πίεζε το παιδί να εκδίδεται για να της δίνει τα χρήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε τη θέση ότι η μητέρα – μαστροπός εξωθούσε και διευκόλυνε μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την ανήλικη κόρη της να εκδίδεται αλλά και  να παράγει βίντεο και φωτογραφίες για τα χρήματα.

Ρόλος μαστροπού αποδίδεται από την εισαγγελέα και στον κατηγορούμενο που έγινε γνωστός ως «Μιχάλης» καθώς ζήτησε την ενοχή του για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου των 15 ετών με σκοπό το κέρδος και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών.

Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την αθώωση του κατηγορούμενου για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής καθώς φαίνεται πως δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι δεν συναντήθηκε ερωτικά με την 12χρονη.

Καταδικαστική ήταν η εισαγγελέας και για 22 ακόμη κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο ως τα πρόσωπα που το παιδί φέρεται να αναγνώρισε ως «πελάτες». Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή τους για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη ενώ  πρότεινε την αθώωση, λόγω αμφιβολιών, ενός συγκατηγορούμενου τους Πακιστανικής καταγωγής.