Ο αφανής ήρωας της εποποιίας του 1940, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

Ο «σύγχρονος Λεωνίδας» που αψήφησε τις εντολές του ΓΕΣ και κράτησε μόνος του την ελληνική άμυνα!


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
8:00
28/10/2015
Ο αφανής ήρωας της εποποιίας του 1940, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος
85
loading

Λίγους μήνες πριν από την ιταλική εισβολή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε διαταγές στην Ογδόη Μεραρχία της Ηπείρου λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κάθε μάχη είναι μόνο για την τιμή των όπλων, καθώς επί της ουσίας είχε κριθεί εκ προοιμίου χαμένη και δεν είχε απολύτως κανέναν λόγο να δοθεί.

Το ΓΕΣ καλούσε μάλιστα την Ογδόη Μεραρχία να υποχωρήσει σε δεύτερη γραμμή άμυνας και να πολεμήσει -αν ήθελε να πολεμήσει!- τους Ιταλούς πολύ πιο πίσω από την αμυντική γραμμή Ελαίας-Καλαμά, εκεί που γράφτηκαν τελικά οι πρώτες και οι πιο ένδοξες σελίδες του Έπους του 1940.

Κι αυτό γιατί ένας και μόνο ένας άνθρωπος, ο διοικητής της ηρωικής Ογδόης, αποφάσισε να πετάξει τις διαταγές των επιτελαρχών στα σκουπίδια και να αψηφήσει τις βουλές των ανωτέρων του! Ο λόγος για τον ξεχασμένο πια από την Ιστορία υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, έναν σύγχρονο Λεωνίδα με σάρκα και οστά.

Ο διοικητής της Ογδόης Μεραρχίας όχι μόνο δεν υπάκουσε στα απαισιόδοξα κελεύσματα της Αθήνας αλλά παρέταξε αντιθέτως την άμυνά του στην πρώτη γραμμή, εκδίδοντας δικό του φιρμάνι στους άντρες του: «ουδεμία σκέψη διά υποχώρησιν, η τελευταία γραμμή αμύνης είναι εδώ, μέχρις εσχάτων»!

Κι έτσι ο Κατσιμήτρος μόνος, χωρίς βοήθεια από το ΓΕΣ και χωρίς την πίστη κανενός στον αγώνα του, στάθηκε αγέρωχα στην πρώτη γραμμή, πολέμησε και νίκησε. Όχι μόνο κράτησε τα σύνορα άθικτα, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να προελαύνει επιθετικά εναντίον των εισβολέων μέσα στο αλβανικό έδαφος!

Ο Κατσιμήτρος και οι γενναίοι του φύλαξαν τις σύγχρονες Θερμοπύλες και έτρεψαν τον εισβολέα σε υποχώρηση. Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος, ο σύγχρονος Σπαρτιάτης, χάθηκε στη λήθη, πεθαίνοντας όχι μόνο ξεχασμένος και παραγνωρισμένος το 1962, αλλά και με τη ρετσινιά του προδότη και του δωσίλογου των Γερμανών, καθώς συμμετείχε για λίγους μήνες στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Αν και η ιστορία του θα λειτουργεί αέναα ως φάρος ελπίδας και ηρωισμού για όλες τις γενιές. Όσο για την αναιδή και λακωνική απάντησή του «Κρατάω Καλπάκι» στις διαταγές του ΓΕΣ να εγκαταλείψει σιγά σιγά τα εδάφη της Ηπείρου και να οπισθοχωρήσει μπροστά στις δυνάμεις του εχθρού, θα είναι πάντα ορόσημο δικαιολογημένης στρατιωτικής ανυπακοής.

Έτσι είναι βλέπετε οι ήρωες, κάποιες φορές οφείλουν να υπακούουν στη γενναία καρδιά τους…

Πρώτα χρόνια

xarallktsimiitross1a

Ο Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1886 στο χωριό Κλειτσός της Ευρυτανίας. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι τίποτα γνωστό και τον ξαναβρίσκουμε το 1904 ως εθελοντή στον Ελληνικό Στρατό. Το 1911 έγινε δεκτός στη Σχολή Υπαξιωματικών, από την οποία βγήκε την επόμενη χρονιά ως ανθυπασπιστής του Πυροβολικού.

Ο μπαρουτοκαπνισμένος Κατσιμήτρος πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), ενώ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του στο Μακεδονικό Μέτωπο. Συμμετείχε επίσης στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1921-1922) ως διοικητής Τάγματος (ταγματάρχης) και τραυματίστηκε μάλιστα σοβαρά στη Μάχη του Αφιόν Καραχισάρ (13 Αυγούστου 1922).

xarallktsimiitross4a

Αφού πέρασε από τους βαθμούς του ανθυπολοχαγού Πεζικού (1913), υπολοχαγού (1914) και λοχαγού (1916), τον Νοέμβριο του 1920 έγινε ταγματάρχης. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου (1924-1925) και τον Ιανουάριο του 1937 προάχθηκε στον βαθμό του υποστράτηγου, έχοντας περάσει από αντισυνταγματάρχης (1923) και συνταγματάρχης (1930). Τελευταίος του βαθμός θα είναι ο αντιστράτηγος Πεζικού το 1947, αν και μέχρι τότε θα έχει ζήσει πολλές περιπέτειες, τόσο ηρωικές όσο και τραγικές.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1938 ανέλαβε διοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά σχεδόν από Ηπειρώτες, με το σκεπτικό ότι αν χρειαζόταν οι ντόπιοι πατριώτες θα αγωνίζονταν κυριολεκτικά «υπερ βωµών και εστιών». Ήταν έτοιμος να διαδραματίσει τη σπουδαιότερη συνεισφορά του στο έθνος…

Το Έπος του 1940

xarallktsimiitross2a

Από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει επικεφαλής της Ογδόης, ο Κατσιμήτρος εφαρμόζει το σχέδιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την άμυνα του Στρατού στην Ήπειρο, ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης των Ιταλών, που κατείχαν ήδη την Αλβανία. Η διετία 1939-1940 σφραγίζεται από τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τη φημολογούμενη ιταλική επίθεση, με τον ίδιο να διαγιγνώσκει εγκαίρως την ανάγκη για περισσότερα αμυντικά έργα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού. Η κατάληψη της Αλβανίας εξάλλου και η προώθηση ισχυρών ιταλικών δυνάμεων προς την ελληνοαλβανική μεθόριο ήταν φυσικό να ανησυχήσουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να ενισχύσει με μικρές μονάδες τους τομείς ευθύνης της 8ης Μεραρχίας αλλά και της 9ης (Δυτική Μακεδονία).

Ο Κατσιμήτρος εργάζεται μεθοδικά και ολοκληρώνει με τρόπο αριστοτεχνικό τη γραμμή άμυνας κόντρα στις δυσκολίες, ζητώντας ακόμα και τη συνδρομή του ηπειρωτικού λαού. Αποτέλεσμα; Η γραμμή Ελαίας-Καλπακίου-Καλαμά να είναι πανέτοιμη για επίθεση.

xarallktsimiitross3a

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 1940, ο διοικητής της Μεραρχίας Ηπείρου, Κατσιμήτρος, δίνει τηλεφωνικώς τις τελευταίες οδηγίες στους διοικητές των μονάδων και ιδίως των τμημάτων της μεθορίου να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο ιταλικών κινήσεων. Την επομένη, ο ιταλός πρέσβης επιδίδει στον πρόεδρο της κυβέρνησης, δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, το διαβόητο τελεσίγραφο «Έχουμε πόλεμο». Ο αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Παπάγος, διατάσσει «Όπως η 8η Μεραρχία αποκρούσει διά των όπλων την εισβολήν των Ιταλικών Στρατευμάτων, συμμορφουμένη προς τας διαταγάς τας οποίας έλαβε διά την εκτέλεση της αποστολής της». Ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος απάντησε: «Η Μεραρχία θα εκτέλεση το καθήκον της προς την πατρίδα, όπως επιβάλλη η εθνική τιμή και καθ' όν τρόπον αυτή γνωρίζει».

xarallktsimiitross9

Αν και στην πραγματικότητα η εκτίμηση των επιτελαρχών του ΓΕΣ και της κυβέρνησης ήταν ότι ένας αγώνας απέναντι σε τόσο υπέρτερο εχθρό θα ήταν ουσιαστικά μάταιος. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, καλούν λοιπόν τον Κατσιμήτρο να οπισθοχωρήσει σταδιακά προς τον νότο, στην κοιλάδα του Αράχθου. Κι όμως ο υποστράτηγος τους αγνοεί, αγνοεί τον αρχιστράτηγο! Όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά στην ημερήσια διαταγή του στο προσωπικό της 8ης Μεραρχίας καλεί σε άμυνα μέχρις εσχάτων, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα ήταν αδιανόητη, καθώς εκεί, στα σύνορα, ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας.

Το αγέρωχο μήνυμά του έγραφε: «Κρατάω Καλπάκι». Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα, ο Κατσιμήτρος στήνει τη γραμμή άμυνάς του με κίνδυνο να περικυκλωθεί και να αποδεκατιστεί. Έδωσε μάλιστα όπλα σε όσους μπορούσαν να τα κρατήσουν, βοηθητικούς, μάγειρες, όλους! Κι έτσι καταφέρνουν να κρατήσουν τους Ιταλούς μέχρι να φτάσουν τα τρένα με τους φαντάρους από την Αθήνα.

xarallktsimiitross10

Ο Κατσιμήτρος εξουδετέρωσε την ιταλική επίθεση με την ηρωική του αντίσταση στο Καλπάκι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τελική νίκη σε βάρος των Ιταλών. Αν ο διοικητής της Ογδόης είχε υπακούσει, τότε η έκβαση του πολέμου θα ήταν προφανώς διαφορετική. Ήταν η απείθειά του στις διαταγές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που έγραψε χρυσές πολεμικές σελίδες για το έθνος και οδήγησε στο Έπος του 1940. Γιατί μετά την άμυνα, ήρθε η ολομέτωπη επίθεση! Ο Κατσιμήτρος πέρασε την κατάλληλη στιγμή σε σφοδρή αντεπίθεση και έδιωξε πέραν των ελληνικών συνόρων τους ιταλούς εισβολείς, καταδιώκοντάς τους μέσα στο αλβανικό έδαφος και απελευθερώνοντας ταυτοχρόνως ελληνικές περιοχές…

Η περιπέτεια με την κυβέρνηση Τσολάκογλου

xarallktsimiitross5

Ο Κατσιμήτρος τιμήθηκε με πλήθος μεταλλίων για το ανδραγάθημά του και χρόνια αργότερα, το 1954, έγραψε ένα πλήρες χρονικό για την ηρωική του αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι («Η Ήπειρος Προμαχούσα»). Παρά τη θριαμβευτική νίκη όμως απέναντι στον ιταλικό στρατό, η Ελλάδα έπεσε τελικά στους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941 και ο υποστράτηγος κάνει το μοιραίο λάθος: συμμετέχει και μάλιστα από τους πρώτους στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου.

Ο Κατσιμήτρος αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας στις 16 Απριλίου 1941 και κατόπιν Γεωργίας, αν και συνειδητοποιεί σύντομα το έγκλημά του και παραιτείται σε λιγότερο από πέντε μήνες (20 Σεπτεμβρίου 1941), μη θέλοντας να αποτελεί μέλος μιας κυβέρνησης ανδρεικέλων. Παρά το ολιγόμηνο της «παρασπονδίας» του, άφησε τον εαυτό του έκθετο, κι έτσι στις 31 Μαΐου 1945 ο υποστράτηγος καταδικάζεται από το ειδικό δικαστήριο ως δωσίλογος και συνεργάτης των Γερμανών. Η καταδίκη περιλαμβάνει κάθειρξη 5,5 ετών «διότι γενόμενος υπουργός συνέπραξεν μετά του πρωθυπουργού εις την εκτέλεσιν των αξιοποίνων πράξεων της συνεργασίας και διευκολύνσεως» των δυνάμεων Κατοχής, την ίδια ώρα που αποπέμπεται από το στράτευμα με τον βαθμό του αντιστράτηγου.

xarallktsimiitross12

Έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του (4 χρόνια και 4 μήνες), λαμβάνει χάρη στις 5 Οκτωβρίου 1949 από τον βασιλιά Παύλο και το 1953 αποκαθίσταται πλήρως το όνομά του αλλά και ο βαθμός του. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία διατήρησε όλα του τα παράσημα. Στις αρχές μάλιστα του 1945, ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας είχε επαναφέρει τον Κατσιμήτρο στην ενεργό υπηρεσία και του ζήτησε να μεταβεί στην Κέρκυρα, να συγκεντρώσει τις ανταρτικές δυνάμεις του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και να αναδιοργανώσει την 8η Μεραρχία. Αν και οι αντιδράσεις υπήρξαν εντονότατες και την επομένη τον κάλεσε για να του ανακοινώσει τη ματαίωση της αποστολής, καθώς ο Κατσιμήτρος είχε ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 27 ανώτατων στρατιωτικών που παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο…

Τελευταία χρόνια

xarallktsimiitross6

Ο Κατσιμήτρος εγκαταστάθηκε μετά την περιπέτειά του σε συνοικία της Κυψέλης στην Αθήνα, όπου και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του παραγνωρισμένος και ξεχασμένος απ’ όλους, φίλους και συμπολεμιστές. Στην προσωπική του ζωή, ο γιος του ακολούθησε τα χνάρια του και έγινε αξιωματικός του Στρατού.

Ο δαφνοστεφανωμένος ήρωας των βουνών έφυγε από τη ζωή στις 20 Φεβρουαρίου 1962 και η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη.

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

85
σχόλια
 1. avatar Ευάγγελος!

  Γιαυτό είμαστε περιγελος στον κόσμο. Γιατί μας έμαθαν να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον, να είμαστε ειρωνες, κατά κάποιο τρόπο ναρκισσοι των απόψεων μας και προσβλητικόι. Ήθελα να ήξερα δεν είναι πιο φρόνημο και πολιτισμενο να καταθέτει ο καθένας όμορφα την άποψη του?
  Αυτό σας έχει φάει και σας τρώει κάθε μέρα, ο εγωκεντρισμος και η ανάγκη να δείχνετε οοοοολοι σας το πόσα ξέρετε και το ποσό δίκιο έχετε. Η αλληλεγγύη ο σεβασμός και ο πολιτισμένος διάλογος είναι έννοιες που λειπουν από το λεξιλόγιο σας. Λυπάμαι.

 2. avatar Ερωτών

  Αναρωτιέμαι ποιες είναι οι πηγές σας.
  Μπορείτε σας παρακαλώ να τις αναφέρετε ;

 3. avatar Sotiris kin

  Παμπολλες αρλουμπες σε ενα αρθρο

 4. avatar Γιώτης

  ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΗΤΑΝ ΗΡΩΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
  ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟ.....

 5. avatar ΝΙΚΚΟΥΛ

  ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΜΥΘΕΥΜΆΤΩΝ
  Αυτό το παραμύθι ότι ο Κατσιμητρος παράκουσε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου πρέπει κάποτε να σταματήσει.
  Αν παράκουε διαταγή την επόμενη ώρα θα βρισκόνταν στην Αθήνα φρουρούμενος απο <>.
  Η αποστολή που του εδόθει πολύ πριν (Σχεδιο ΙΒα- λεπτομέρειες δεν αναφέρω) ήταν να αποφράξει τα δρομολόγια Γιάννενα-Άρτα-Αγρίνιο και Γιάννενα-Μέτσοβο-Καλαμπάκα(όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις τακτικής καταλαβαίνει).Σκοπός του Γενικού Στρατηγείου ήταν να καλύψει τις επιστρατευτικές περιοχές Θεσσαλίας και Νοτίου Ελλάδος καθόσον η επιστράτευση και η στρατηγική συγκέντρωση θα έπαιρνε χρόνο τουλάχιστον 20 ημερών.Στο Κατσιμήτρο δόθηκε η πρωτοβουλία να επιλέξει ποιά γραμμή θα διάλεγε αρκεί το δεξί πλευρό να στηρίζονταν στο Όρος Ζυγός Μετσόβου(άλλη ονομασία Περιστέρι -Λάκμος) ή Σμόλικα σε σύνδεσμο με το Απόσπασμα Δαβάκη.Ο Κατσιμήτρος είχε να επιλέξει 3 γραμμές.
  1η ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΌΡΩΝ με πολλά τακτικά μειονεκτήματα.
  2η ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΑΙΑ-ΚΑΛΑΜΑΣ ΠΟΤ με πολλά πλεονεκτήματα και επιπλέον κάλυπτε κατά ένα μεγάλο μέρος το υψίπεδο Ιωαννίνων περιοχή καταγωγής της συντριπτικής πλειοψηφίας των στρατιωτών της 8ης Μεραρχίας(υπερ βωμών και εστιών που λέμε).
  3η ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΡΑΧΘΟΣ-ΖΥΓΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ.
  Ο Κατσιμήτρος επέλεξε την 2η.
  ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΥΣΕ ΚΑΜΙΆ ΔΙΑΤΑΓΗ

 6. avatar Χαράλαμπος Τιγγινάγκας

  Καλό θα είναι πριν δημοσιεύστε να επιβεβαιώνεται αυτά που γράφετε. Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος δεν έζησε ποτέ στη Κυψέλη, αλλά ζούσε πάντα στο Παγκράτι. Επίσης δεν πέθανε ξεχασμένος από φίλους και συναδέλφους. Έφυγε ένα μεσημέρι μετά το φαγητό του, καθισμένος στη καρέκλα του περιμένοντας τον καφέ του όπως συνήθιζε, κοντα στην οικογένεια του, ενώ η κηδεία του έγινε στο Α\' Νεκροταφείο δημοσία δαπάνη με όλες τις τιμές που του άρμοζαν.

 7. avatar voiceofreason

  Μην ξεχνάμε ότι το \'40 ήταν η ΠΕΜΠΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ που πολέμησε στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ υπέρ της Πατρίδας.

  - Α\' Βαλκανικός
  - Β\' Βαλκανικός
  - Α\' Παγκόσμιος
  - Μικρασιατική εκστρατεία (τραυματίστηκε σοβαρά)
  - Β\' Παγκόσμιος

  Τα λόγια είναι περιττά...

 8. avatar ΚΑΚΤΟΣ

  καταλαβες αστοιχειωτε... γινεσαι αστειος...

  1. avatar Ρε Κάκτε…

   ...αντε κάνε καμιά δουλειά και μην ξημεροβραδιάζεσαι στο πισι. Εκτός κι αν αυτή είναι η δουλειά σου.
   Αλλά αν είναι, δεν πείθεις. Τραβάς πολύ ζόρι γι αυτό. Ζορίζεσαι πολύ. Και αυτό δεν είναι ίδιον των κατεχόντων την αλήθεια. Μάλλον των σκοπίμως παραπλανούντων είναι ίδιων, με φωνές και λοιπά τρυκ.

   Φιλικά πάντα.

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Ωχ... δεν πειθω...; Εμ, μιλατε κι εσεις χριστιανοι για να διορθωσω τις αδυναμίες μου! Θα βαλω τα δυνατα μου για να είμαι πιο πειστικος!!! Θα με μαθω εγω, να με εκθετω! Από δω και περα θα με βλεπω και δεν θα με πιστευω!!! -τι εχετε να τραβήξετε ωσπου να μαθω-
    Επιτελους... βρηκα δουλεια και απο αυριο αρχιζω!!! ΖΗΤΩΩΩΩΩ!!!
    ----------------------------------------------
    Εισαι ο μονος που με βοηθαει να γινω καλυτερος

   2. avatar αυτη…

    είναι η δουλεια μου!

 9. avatar ανδρεας μπουζιουρης

  Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος είναι εκείνος δημιούργησε το ΕΠΟΣ του 40. Η νίκη αυτή εφάμιλη της μάχης του ΜΑΡΑΘΩΝΑ έδειξε σε όλον τον κόσμο πως τα γονίδια των Ελλήνων υφίστανται και παραμένουν αναλείωτα. Η συμετοχή στην κυβέρνηση του δοσίλογου και ανόητου Τσολάκογλου καθόλου δεν μειώνει τη δόξα του ΗΡΩΑ η οποία είχε ήδη συντελεστεί πρωτού την παράδοση της χώρας στους ναζί.Αλλο που που κάποιοι μικρόψυχοι νάνοι που γλύφοντας έρποντας και με τα κέρατά τους προσπάθησαν να τον κοντύνουν για να φανούν αυτοί ψηλότεροι . Η ιστορία όμως δικαιώνει. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΜΟΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ.

 10. avatar GiannisAGiannis

  Το ότι αποφάσισε το ΓΕΣ υποχώρηση δεν σημαίνει ότι ήταν προδότες, δειλοί κτλ. Απλά από ότι φαίνεται ο Κατσιμήτρος ήταν πιο ικανός στρατιωτικός από την ηγεσία του ΓΕΣ.

 11. avatar ΚΑΚΤΟΣ

  ΠΟΛΕΜΟΣ. το μεγαλο παραμυθι για να συντηρουν ιδεες και χοχοχο \'\'φρονήματα\'\' κατασκευαζωντας ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΤΕΣ με μεγαλειωδης ηρωικες πραξεις και αλλα πολλα για φτηνη λαικη καταναλωση. Με απλα λογια... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΡΙΟΙ;;;;;;;;; ΜΙΑ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ. Μια ηλιθιοτητα που βαζουν τους λαους απέναντι να σφαζονται, για να να ικανοποιουν τις ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΕΣ τους καποιοι ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ. Καποιοι στρατοκ....οι που το μονο που τους ενδιαφερει είναι το παρασημο στο στηθος και να τους γραψει η ιστορια των 1000 χρονων. Για την υστεροφημια. Στον συγκεκριμενο πολεμο τωρα. Αν το ΟΧΙ που ειπε ο \'\'σοφος\'\' λαος ηταν ΝΑΙ, θα υπεφερε ΤΟΟΟΣΑ ο ελληνικος λαος στον β παγκ. πολεμο. Εδώ ταιριαζει το ΟΧΙ. Οι κτηνωδεις γερμανοι δεν θα ερχοταν ΙΣΩΣ ποτε, ενώ οι ιταλοι ηταν αρκετα πιο ησυχοι και κοντα στην δικη μας κουλτουρα. Δεν θα υπηρχε τοση αγριοτητα, [εκτελεσεις, καψιμο χωριων] και 750000 θυματα που αφησε πισω του ο πολεμος. Με τους ιταλους αυτά δεν θα γινότανε, η αν γινότανε σε πολλη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ. Εκτος ομως απο τους χιλιαδες νεκρους, ουτε αλβανικο μετωπο θα υπηρχε, ουτε χιλιαδες τραυματιες αναπηροι για ολη τους τη ζωη, ουτε πεινα ΟΠΩΣ το \'41 ουτε η μποτα του γερμανου. Και τι πετυχαμε στο τελος; Ηρθαν οι γερμανοι και αντε παλι από την αρχη ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. [κατι σαν το 3 μνημονιο δηλαδή] Δηλαδη ενα επος χωρις ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ [αλλα παθητικο] αποτέλεσμα και με ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΙΜΗΜΑ. ΟΠΟΤΕ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΠΟΣ ΜΙΛΑΜΕ;;;----υ.γ. [η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του \'21 ΝΑΙ ειχε αποτέλεσμα]

  1. avatar ΔΗΜΗΤΡ

   ΖΗΤΩ Ο ΣΤΑΛΙΝ,ΖΗΤΩ ΤΑ ΓΚΟΥΛΑΚ

  2. avatar Στέφανος Χ.

   αυτά να τα λες για το σπίτι σου. στην δική σου μικροκλίμακα. να κάνεις πως κοιμάσαι όταν θα στα παίρνουν όλα για να μην πάθεις τίποτα (βάλε μέσα από κλοπή μέχρι βιασμό) και να δικαιώσεις την θεωρία σου. και τις παπαρολογίες. τις αγαπολογίες σου.
   αν δεν μπορείς να διακρίνεις την επιβουλή του άλλου προς εσένα και την ταυτίζεις με την πολεμοκαπηλία. μιλάμε για επίπεδο νηπιαγωγείου.
   άξιοι παπαρολόγοι με τις θεωρίες σου έχουν το πάνω χέρι και σήμερα και καταντήσαμε τροφή των γυπών

  3. avatar Γιώτης

   ΚΑΤ ΑΡΗΝ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο Ι. ΜΕΤΞΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΟΧΙ ΘΕΛΟΥΜ.ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ....
   ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΧΙ ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ... ΣΡΙΣ 3 ΤΑ ΞΜΕΡΩΜΑΤΑ ΑΤΟΙΧΕΙΩΤΕ Ο ΛΑΙΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑΝΑΚΙΑ...
   ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΟΗΡΧΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ....... ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΝΑΝΟΕΙΔΕΑ ΖΑΒΟ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΠΡΑ..... ΚΑΜΕΝΟΥ.
   ΤΑ ΥΠΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΕΛΟΙΑ ΑΛΛΑ ΕΦΑΜΙΛΑ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.€ ΠΟΥ ΧΗΤΑΦΕ ΑΠΟ ΤΟΥΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΔΙΟΤΙ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ ΙΜΙΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ.

  4. avatar J MAC

   με την νοοτροπια σου θα μας εριχναν ακομα σφαλιαρες οι περσες. Ενας Σοιμπλε σου αρμοζει. Ευγε χαχαχα

  5. avatar Χριστιανός

   Τα ΕΠΗ κάκτε, δεν γράφονται γιατί κάποιος θέλει μετάλλια και υστεροφημία. Τα ΕΠΗ γράφονται γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανέχονται \'σκυψομεσάκηδες\' σαν και σένα. Γιατί δεν ανέχονται την κατάλυση της ελευθερίας τους με το έτσι θέλω. Ακόμη και η κατάλυση των μνημονίων είναι ένα εν δυνάμει έπος, ακόμη και αν αυτό προκλήθηκε εσωτερικώς από την αναλγησία των πολιτικών μας τα τελευταία 30 χρόνια και όχι από εξωτερικούς παράγοντες (κατά κύριο λόγο). Εσύ τι πιστεύεις δηλαδή; ότι οι Τούρκοι μόνον ρήμαζαν, βίαζαν έκαιγαν και έκλεβαν (που να δεις οι Βούλγαροι!). Έκαναν και άλλα για να κρατούν τους Έλληνες ήσυχους (δεν είναι επί του παρόντος). Αυτά θα έβλεπες και εσύ τότε αν ζούσες και θα έλεγες υποθέτω \"μη φοβάστε χωριανοί, οι Τούρκοι είναι φίλοι μας ...!\". Προσεύχομαι για σένα, να μην γίνεις εφιάλτης, αλλά παράλληλα να ευλογηθείς να ζήσεις μιαν Αλαμάνα, τις Θερμοπύλες ή έστω ένα Καλπάκι.

  6. avatar Αστοιχείωτος

   Αγαπητέ Κάκτε, αν έρθουν σπίτι σου να σε κλέψουν, να σου βιάσουν γυναίκα και παιδιά, μην αντιδράσεις γιατί μπορεί να σας κάνουν και χειρότερα πράγματα και σύμφωνα με το σκεπτικό σου, θα είναι πολύ μικρότερη ζημιά αν δεν αντισταθείς!!! Άστους να μπουν, να αλωνίσουν, να κάνουν ότι γουστάρουν και κάντους και κανά καφεδάκι από πάνω.

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Αυτά να πας να τα πεις στα θυματα και στους συγγενεις τους...

    1. avatar J MAC

     ο οποιοσδηποτε εχθρος θα σε χρησιμοποιουσε για πεμπτοφαλαγγιτη. Γεια σου συγχρονε εφιαλτη

    2. avatar Αστοιχείωτος

     @Κάκτος. Όχι αγαπητέ μου, αυτά που λες εσύ να πας να τα πεις στα θύματα και στους συγγενείς τους. Να τους πεις ότι κακώς δεν κάτσατε να σας κλέψουν, ότι κακώς δεν κάτσατε να σας βιάσουν και γι\' αυτό σας χτύπησαν κι από πάνω. Αυτά να πας να τους πεις και να δούμε τι θα σου απαντήσουν!Και για να τελειώνουμε...Εσύ κι οι έχοντες όμοιο σκεπτικό με εσένα, είστε ο λόγος που μας έχουν ξεσκίσει σήμερα στα μνημόνια.Μη χάσετε την βολή σας.Γιατί φοβάστε να αντισταθείτε!Περαστικά σας λοιπόν και μην σας ακούσω ποτέ να παραπονεθείτε, ότι έγινε δύσκολη η ζωή σας κτλ, γιατί τότε θα πρέπει εμείς οι υπόλοιποι να σας κάνουμε, ότι έκανε ο Κατσιμήτρος στους Ιταλούς!

     1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

      Αστειχειωτε...!!! Μη νομιζεις ότι δεν εχω δει το σχολιο σου... απλα τι να πω τωρα με σενα... είναι σαν να ασχολειται μεγαλος με βρεφος...
      πάνοπλος με ...αμαχο πληθυσμο...
      Και μονο που απαντας ...αστειχειωτε... με ΤΟΣΗ χρονο-καθυστερηση... δειχνει την ανωριμοτητα της προσωπικότητας σου...
      Αυτά... δεν εχω τι άλλο να σχολιασω ...αστειχειωτε... παρα μονο ότι...
      ...προκαλεις το γελωτα...

     2. avatar J MAC

      στην δουλεια σου σιγουρα ο χαφιες του αφεντικου σου. Πριν σε φτυσει κι αυτος

  7. avatar Δεν καταλαβαίνεις τίποτα ζούδι!

   Και όπως τελειώνει και η ημερίσια διαταγή του Κατσιμήτρου

   ΖΗΤΩ ΤΟ ΈΘΝΟΣ
   ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ
   ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

  8. avatar Μη μας ζαλίζεις τους όρχεις…

   Μιλάς ή πέρδεσε;;;

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    εσυ τι απ\' τα 2 κανεις ρε;;;

    1. avatar Πέρδομαι…

     ...μόλις σε διαβάζω...

     1. avatar Κ Α Κ Τ Ο Σ

      Το φανταστικα.........! ...Π Ι Σ Ω Κ Ι Ν Η Τ Η..........Ε Κ Τ Ο Ν Ω Σ Η ! ! !

  9. avatar Ορίζοντας

   Οι Ιταλοί είχαν κάνει χειρότερα φονικά και σφαγές σε αρκετές περιοχές της χώρα, επίσης η άνευ όρων παράδοση της χώρας μόνο στο δικό σου μυαλό δεν δίνει περιθώρια στους όποιους κατακτητές να φερθούν το ίδιο άγρια.
   Το Βέλγιο και στην ΟλλαΝδία ο Χίτλερ τις κατέκτησε με ..ποδηλατοκίνητη μεραρχία ..( ναί, υπήρξαν και τέτοιες ) σε τρείς εβδομάδες, αλλά και εκεί ο κόσμος πείναγε και πέθανε από την πείνα και τα βασανιστήρια των SS.
   Ο κατακτητής δεν κοιτάζει εάν υπήρξε αντίδραση η όχι κατα την προέλαση, κοιτάζει να ...περάσει καλά.

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Ενώ το δικο σου μυαλο ξεχειλιζει από γνωση!!! Το κοντομαρι στα χανια δεν εγινε από εκδικηση;;;;;;;;;;;;;;;;;;; και σε τοσες άλλες περιοχες.......
    αν δεν ξερεις [που δεν ξερεις] να μην μιλας.............
    ΚΑΙ ΣΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΕΙΣΑΙ.....................

   2. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Εάν εσυ προσπαθεις για να μου μαθεις ιστορια για τον β παγκ. πολεμο... είναι σαν να προσπαθεις να ενημερώσεις την ΝΑΣΑ για τα πρόγραμμα της!!!

  10. avatar mpla mpla

   Σε παρακαλω, σταματα να συγκρινεις εκεινες τι εποχες, με την σημερινη εποχη, πραγματικα με αηδιαζεις![...]

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Να σταματήσω να συγκρινω εκεινες τις εποχές με τις σημερινες... ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;;; Σε αηδιάζω... και καναμε 400 χρονια [368] για να απελευθερωθούμε γιατι καποιοι σκέφτονται... --- ΤΙ;;;;;;;;;;; ΕΡΩΤΗΣΗ... ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΗΓΕΣ;;;;;;;; ΑΜΦΙΒΑΛΩ. Και αν το εβγαλες, μαλλον με ΜΕΣΟΝ. Λοιπον στα δικα μας τωρα... η πολλα ραμπο βλέπεις... η δεν ξερεις να διαβαζεις. Σε ένα σχολιο στοιχειοθετημενο με ιστορικα γεγονοτα σε θεσει και εργω, που μεταφραζονται σε πραγματικα χωροχρονικα δεδομενα... εσυ λες... ΤΙ;;;;;;;;;; ...αρες μαρες. Σε παρακαλω αν θες γραψε [αν εχεις το σκεπτομορφωτικο γίγνεσθαι βεβαια] συγκεκριμένες αποψεις και όχι ότι σου κατεβει. Κλεινοντας [ουσιαστικα δεν ανοιξα θεμα] σου αφιερωνω ένα στιχακι του Βασιλη Παπακωσταντινου από το τραγουδι του...* Ελλας...*...*...ψάχνεις για το μεγαλειο... που σου \'μαθαν στο σχολειο...* Τιποτ\' άλλο. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    1. avatar Χριστιανός

     Κατ\'αρχήν \"περισπούδαστε \'κάκτε\' (όνομα και πράγμα\') μάθε συντακτικό! Όσες λέξεις ατάκτως ερριμένες και να παραθέσεις, δεν πείθεις για την λογιότητα και μόρφωσή σου.

     1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

      Αυτό για την σπουδη φαινετε, δεν χρειαζεται επιβεβαιωσει... ΟΤΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΗ!!!

  11. avatar mpla mpla

   Γι\'αυτο φιλε μου καναμε 400 χρονια να απελευθερωθουμε, επειδη καποιοι σαν εσενα σκεφτοντουσαν ετσι ακριβως!

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 ναι ειχε αποτελεσμα... --- σηκωσε λιγο το βλεμα, 2 γραμμες παραπανω είναι...

    1. avatar Μη μας ζαλίζεις τους όρχεις…

     ...όπως είπε κάποτε και ένας γεροκρητικός, \'\'απέκτησαν και τα σκ[...] πρεπειά\'\'...

     1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

      ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΛΕΣ ΕΣΥ ΚΙ ΑΣΕ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ...
      ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ...
      ΕΣΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ...ΣΗΜΑΙΑ!!!

     2. avatar ΚΑΚΤΟΣ

      Παλι κοιτας τον καθρεφτη σου και ΠΑΡΑΜΙΛΑΣ;;; Να το κοιτάξεις, σε οδηγει σε ψυχοπαθογενεια...

 12. avatar Τιακούω

  Θα ήθελα να πραγματικά να ξέρω τις πηγές των συντακτών του Newsbeast.
  Στρατιωτικές διαταγές, και μάλιστα το 1940, που περιλαμβάνουν την φράση: \"Αν θέλετε\".
  Επειδή είναι γνωστό ότι στο στρατό δουλεύουν με παρακλήσεις ε;
  Ελπίζω το άρθρο να γράφτηκε από γυναίκα (που δεν πάνε στρατό) ή από γιώτα ευτυχία...
  Πάντως καλή η κίνηση να παρουσιαστεί επιτέλους ένας άγνωστος ήρωας.
  Καλό θα ήταν μιας και ήταν του Αγίου Δημητρίου πρόσφατα να γίνει και ένα άρθρο για τον Μαζαράκη, ακόμη έναν \"ανυπάκουο\", χάρη στον οποίο η Θεσσαλονίκη έπεσε σε ελληνικά χέρια το 1912.

 13. avatar Νάσος Θεοδωρίδης μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυγή 26

  Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  . Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

  1. avatar Χριστιανός

   Ποια ισχυρή ελληνική μηχανή και μορφολογία εδάφους... Μα είναι δυνατόν να γραφετε τέτοια. Ο Κατσιμήτρος και όλοι υπό αυτόν, λέτε να σκέφτηκαν με υπολογισμούς; Τον ΟΡΚΟ τους σκέφτηκαν, την τιμή τους, της οικογενειάς τους και της πατρίδας, το βαρύ όνομα της Ελληνικής ιστορίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν εκ της θέσεώς τους......
   Κάτι \"Έλληνες σαν τον \"κάκτο\" καλύτερα να μην στρατεύονται και δίνουν όρκους, γιατί θα τους πατήσουν. Είναι βέβαιο.

  2. avatar Χριστιανός

   Ποιο βεβιασμένο καλέ μου και ανιστόρητε \"Έλληνα\". Ξέρεις πόσον καιρό ετοιμάζονταν; Πάνω από έτος! Ειδικά ο Μουσολίνι, ετοίμαζε τόσον καιρό την ιμπεριαλιστική του καμπάνια που ακόμη και ο Χίτλερ το είδε και τον είχε κατατάξει στα πρότυπά του, λίγα χρόνια πριν κάνει τα δικά του σχέδια. Αν διαβάσεις μάλιστα την επιστολή του Χίτλερ προς τον Μουσολίνι (Νοέμβριος 1940) θα καταλάβεις αμέσως ότι υπήρχε διπλωματικός πυρετός με χώρες όπως η Βουλγαρία, Τουρκία, Ισπανία, Αμερική, Ρωσία, κ.α. πολύ καιρό πριν. Τα επιτελεία το γνώριζαν αυτό. Ήταν δεδομένο ότι θα επιτεθούν. Ακόμη και αν εμείς \"σκύβαμε\" αλλάζοντας στρατόπεδο (από Αγγλία & Αμερική προς τον Άξονα) πιστεύεις ότι θα περνούσαμε καλά. Δεν υπήρχε ουδετερότητα. Ή μαζί μας ή εναντίον μας. Επιπρόσθετα, τι σου λέει ο λογισμός σου με τα λίγα ή πολλά που ξέρεις, ότι θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν εμείς αφήναμε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να περάσουν; Ειλικρινώς, θα καταλάβαινα αυτά τα σχόλια επιφύλαξης πριν 80 χρόνια, αλλά σήμερα που γνωρίζουμε τα πάντα και την εξέλιξη των γεγονότων;

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Και η ΙΣΠΑΝΙΑ βρε διαβασμενε γιατι ειχε ουδετεροτητα;;; Παρολο που ειχε βγει από τον εμφυλιο με την βοηθεια του χιτλερ δεν εγινε δεκανικι του αξονα. Αλλα αυτά μαθαίνεις στο καφενειο αυτά λες! ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ.

  3. avatar bigakis

   Θαυμάζω την ειλικρίνεια με την οποία δηλώνεις δειλός, λιπόψυχος, κρυφοπροδότης και γενικά ανθέλλην. Μέσος ΣΥΡΙΖΑίος δηλαδή.

  4. avatar Δυστυχώς….

   ....είσαι ένας ακόμα ανιστόρητος κονδυλοφόρος, για να μην πω έμμισθος.
   Ευτυχώς η ιστορική επιστήμη έχει αποφανθεί οριστικά περί της ορθότητος γεωστρατιωτικά και γεοπολιτικά της αποφάσεως της τότε κυβερνήσεως. Πέραν δηλαδή της ενοούμενης ροπής του ελληνικού Έθνους προς την υπεράσπισην της ελευθερίας του.
   Τα μπουρδολογήματα που αραδιάζεις το μόνο που κάνουν είναι να μας σκοτίζουν τους όρχεις.

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ

    Της αποφασεως της τοτε κυβερνήσεως...........;;; ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .....ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ!!! ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;;; ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΥΣ!!! Ο ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!!
    ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ...................ΔΥΣΤΥΧΩΣ.................

  5. avatar M.L Gore

   Εμένα πάντως με εντυπωσίασες με την .....γεωγραφικο-στρατηγικο-πολιτικο-κοινωνική σου ανάλυση σε επτά μόλις σειρές !
   Στις επόμενες εκλογές @Νάσο , θα ψηφίσω Σφύριζα και από σήμερα κιόλας θα αγοράζω την Αυγή !

 14. avatar Κωστας..

  επειδη ο καθενας ερμηνευει κατα το δοκουν θα πρεπει για να βγαλατε συμπερασμα να εχετε ολοκληρωμενη εικονα του σχεδιου αμυνης..ητοι αυτο σημαινει οτι το ΓΕΣ Αφησε την πρωτοβουλια στον κατσιμητρο.δεν τον διετεξε ποτε να φυγει απο εκει.απλα συμφωνα με το σχεδιο επιστετευσης επρεπε να καθυστερησει τους ιταλους οσο μπορει ,για να γινει η επιστρατευση.ετσι σκεφτητε την μεραρχια τζουλια να φτανει στο μετσοβο κ στο παραλιακο τομεα η ηγουμενιτσα ειχε πεσει.αυτο για την μεραρχια ηταν παγιδα.θα αιχμαλοτιζωνταν ολοι αν οι ιταλοι στηριζαν αυτην την επιτυχια αυτο το προγεφυρωμα.διαβαστε για το συγκεροτημα δαβακη..ειχε σχεδον διαλυθει..οποτε το ΓΕΣ ορθως εκτιμησε κ υπενθυμησε τον κατσιμητρο την κυρια αποστολη..ουδεποτε διεταξε να οπισθωχωρισει.κ μαλιστα ειχε φτασει σε απογνωση οταν οι ιταλοι βομβαρδιζαν την γκραμπαλα κ οι εποικοινωνιες ειχαν χαθει..ηξερε για την μεραρχια τζουλια κ για την πτωση της ηγουμενιτσας..αλλα σκεφτηκε να μεινει αλλη μια μερα εκει..κ αυτο αλλαξε ολη την μαχη..

 15. avatar Χρήστος

  ΔΕΝ δόθηκε διαταγή από το ΓΕΣ να υποχωρήσει (αν και όποιος έχει διαβάσει το έπος του \'40 ΞΕΡΕΙ πως ο Κατσιμήτρος υποχώρησε σε προκαθορισμένες θέσεις αμύνης), αλλά :
  Η Κυβέρνησις δεν αναμένει βεβαίως εκ της Μεραρχίας νικας, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, αναμένει όμως εκ ταύτης να σώσει την τιμή τών ελληνικών όπλων.
  ΕΛΕΟΣ με τις ιστορικές ανακρίβειες.

  1. avatar Γιαννης Γιαννουδης

   Δειτε το βιβλιο του Κατσιμητρου \"Η Ηπειρος Προμαχουσα\", εκδοση 1982, στις σελιδες 40-50. Αναφερει αναλυτικα τις διαταγες του επιτελειου. Θα δειτε εκει οτι σε όλους τους σχεδιασμους του Παπαγου, κομβικο ρολο επαιζε η συμπτυξη στην γραμμη Μετσοβου-Αρτης, με στοχο την προστασια του μετωπου της Δυτικης Μακεδονιας αφενος και την μη διελευση του εχθρου προς της περιοχη της Αιτολοακαρνανιας, αφετερου.

   Ο Κατσιμητρος εξηγει λεπτομερως τους λογους που δεν ακολουθησε τις οδηγιες του Παπαγου. Οι λογοι ηταν 2:

   1. εκτιμησε οτι θα ηταν καταστροφικη για το ηθικο των στρατιωτων της VIII Μεραρχιας, οι περισσοτεροι εκ των οποιων ειχαν καταγωγη απο την Ηπειρο, μια οπισθοχωρηση η οποια θα παρεδιδε τα χωρια και τις οικιες πολλων απο αυτους βορά στον εχθρο
   2. θεωρησε επισης οτι αν ακολουθουσε τις οδηγιες Παπαγου θα οδηγουσε τις δυναμεις του σε πολυ μεγαλη διασπορα, στην προσπαθεια να καλυψει μια τοσο μεγαλη γραμμη αμυνης, και κατα συνεπεια η αντισταση του στρατου θα ηταν μειωμενης αποτελεσματικοτητας.

   Αντι ολων αυτων λοιπον, επελεξε να προχωρησει σε αναμετρηση \"στηθος με στηθος\", επανω στα βουνα, εκει όπου έκρινε ότι το έδαφος ήταν πρόσφορο για κάτι τετοιο.

 16. avatar Nick

  Γιατί μαθαίνω για πρώτη φορά για αυτό τον άνδρα; Γιατί δε συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των λεωνίδα,θεμιστοκλή,αλέξανδρο,κολοκοκτρώνη στα σχολικά-και μη-βιβλία; Απίστευτος!Απίστευτος! Κρατάω Καλπάκι!!

  1. avatar J MAC

   οπως ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

  2. avatar ΚΡΑΤΕΡΟΣ

   Φίλε Nick δεν γνωρίζεις για τον Στρατηγό γιατί σου αποκρύπτουν εσκεμμένα ότι έχει σχέση με τις αξίες του Ελληνικού Έθνους.Το ίδιο δεν έγινε και για τον Αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας, τον πρωθυπουργό του ΟΧΙ, Ιωάννη Μεταξά; Μην αφήνεις να σε κάνουν \'\'δέκτη\'\' και να ορίζουν τι θα διαβάζεις στα ελεγχόμενα από ανθέλληνες σχολικά βιβλία.Ψάξε ,διάβασε,σύγκρινε.

 17. avatar kastelianos

  Τιμη και δοξα σε ολους τους ηρωες γνωστους και αγνωστους που πολεμησαν για την πατριδα, μα πανω απ\'ολους τιμη και δοξα σ\'αυτον που ξεκινησε την αντισταση απο το μηδεν..τον Αρη Βελουχιωτη.

  1. avatar Έλεος …..

   ....με το Μιζέρια!!!!
   Ένα σκουλήκι προδοτικό

 18. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Το ΓΕΣ καλούσε μάλιστα την Ογδόη Μεραρχία να υποχωρήσει σε δεύτερη γραμμή άμυνας και να πολεμήσει -αν ήθελε να πολεμήσει!- τους Ιταλούς. ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ έλεγε το ΓΕΣ των φασιστών του δικτάτορα Μεταξά ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ έλεγε το ΓΕΣ των προδοτών της πατρίδας και του λαού! ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ έλεγε το ΓΕΣ των κοληταριών του Μουσολίνι και του Χίτλερ!

  1. avatar tom pana

   Αλήθεια ? επομένως και της Κουμμουνιστικής Ρωσίας καθώς Γερμανία και Ρωσία είχαν υπογράψει σύμφωνο φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης και εφαρμόστηκε στην περίπτωση της πχ της Πολωνίας.

  2. avatar Έλεος …..

   Αντε και ψόφα

  3. avatar Χρήστος

   Μαθαίνεις ιστορία από το newsbeast ;;;!!!11
   Πάρε το βιβλίο \"ελληνική εποποιία 1940-1941\" του Τερζάκη για να μάθεις ιστορία.

  4. avatar Nick B.

   Ευτυχώς υπήρξαν κάποιοι τέτοιοι και γλίτωσαν μερικοί σαν εσένα τους θαλάμους αερίων των Γερμανών.... Σφυροδρέπανε....

 19. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Αν και στην πραγματικότητα η εκτίμηση των επιτελαρχών του ΓΕΣ και της κυβέρνησης ήταν ότι ένας αγώνας απέναντι σε τόσο υπέρτερο εχθρό θα ήταν ουσιαστικά μάταιος. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, καλούν λοιπόν τον Κατσιμήτρο να οπισθοχωρήσει σταδιακά προς τον νότο,......

 20. avatar ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  Αναμφισβήτητα Ήρωας ο Στρατηγός Κατσιμήτρος , όμως η τοποθέτηση ότι ενήργησε ενάντια του κύριου σχεδιασμού του ΓΕΣ, χωρίς την πίστη της πολιτικής στρατιωτικής ηγεσίας, στρατεύματος και του λαού, για την έκβαση του αγώνα, είναι απολύτως αναληθής. Τηλεγραφήματα και γραπτές διαταγές που έχουν καταγραφεί ως ντοκουμέντα αποτελούν ιστορικές αποδείξεις της ιστορίας.

  1. avatar KGP ΙΙ

   Πολύ σωστά τα γράφεις. Το άρθρο βρίθει ανακριβειών ενώ έχει αρκετές αντιφάσεις. Ουδέποτε διαταγές του ΓΕΣ δεν ήταν \"να πολεμήσει -αν ήθελε να πολεμήσει!- τους Ιταλούς\"! Τα σχέδια του ΓΕΣ προέβλεπαν άμυνα στον Άραχθο, με σκοπό να παρασύρουν και εγκλωβίσουν εκεί τους Ιταλούς. Αν δεν είχαν σκοπό να αμυνθούν δεν θα έσπευδαν να ενισχύσουν την 8η Μεραρχία, όπως το ίδιο το άρθρο γράφει! Πολλά είναι αυτά που δεν έχουμε μάθει από την εποχή εκείνη. Ένα από αυτά, ήταν ότι τα σχέδια των Ιταλών προέβλεπαν επίθεση αντιπερισπασμού στην Πίνδο και κύριες αποβατικές επιχειρήσεις σε Πρέβεζα και Πάτρα. Αυτό ανέμενε και το ΓΕΣ. Οι Ιταλοί δεν πραγματοποίησαν την απόβαση στην Πρέβεζα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και ματαιώθηκαν τα αρχικά σχέδιά τους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει