Να «διαβάσουν» τις προθέσεις των ψηφοφόρων επιχειρούν εδώ και λίγα 24ωρα σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς με το έργο αυτό να καθίσταται από τα πιο δύσκολα ακόμα και για έμπειρους εκλογολόγους ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Με την λαϊκή οργή και την απογοήτευση να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλες και με τους πολίτες να έχουν κουραστεί να δίνουν «συγχωροχάρτια» στον πολιτικό κόσμο, στην κυβέρνηση ξέρουν καλά ότι τα ημίμετρα δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Για τον λόγο αυτό χωρίς καθυστέρηση κλείνουν ένα – ένα τα κενά ασφαλείας στην λειτουργία του σιδηροδρόμου και δρομολογούν τις αλλαγές εκείνες που θα αποκαταστήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέσο αυτό.

Παράλληλα όμως, παρακολουθώντας και τις δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αυτό που παρατηρούν είναι ότι ναι μεν η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες αλλά αυτές δεν τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων μετράει και το γεγονός ότι διεξήχθησαν εν θερμώ και με το δυστύχημα να είναι πολύ νωπό στην μνήμη των πολιτών. Παρόλα αυτά όμως, όπως δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast, «αυτό το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί είναι να μην ζήσουμε ένα νέο 2012». Δηλαδή, αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να χάσει το εκλογικό σώμα την εμπιστοσύνη του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Τότε δηλαδή, που στην ελληνική κοινωνία επικράτησε η λογική της αντισυστημικής ψήφου με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην περνούν σε σύνολο ποσοστού το 50%. Τότε έφταιγαν τα μνημόνια και οι πολιτικές σκληρής λιτότητας.

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τα διορθώνουμε, απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στους πολίτες, δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Η γενίκευση είναι ένας λάθος δρόμος με ανυπολόγιστες συνέπειες», λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

Με βασικό όπλο την ειλικρίνεια

Εδώ, ακριβώς εστιάζουν όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους έτσι ώστε να πείσουν όσους σκοπεύουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία αλλά και εκείνους που θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή να εμπιστευτούν τη ΝΔ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις επόμενες εβδομάδες και έως την 21η Μαΐου που φαντάζει πλέον ως η πιθανή ημερομηνία των εκλογών 2023, θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι το κράτος έχει συνέχεια, ότι όσα εξαγγέλλονται ειδικά όσον αφορά στην επούλωση των πληγών από την τραγωδία των Τεμπών υλοποιούνται και δεν είναι λόγια του αέρα και παράλληλα συνεχίζεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Ο καθαρός πολιτικός χρόνος είναι αρκετός και για να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος έως τα τέλη Μαρτίου όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο μέσα από 10 νομοσχέδια που έχουν δρομολογηθεί.

Επιστροφή σιγά – σιγά στην κανονικότητα

Πάντως, η πολιτική κανονικότητα σιγά – σιγά επανέρχεται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη όπως είθισται να γίνεται στην Ελλάδα.

Οι προεκλογικές περιοδείες πηγαίνουν πίσω καθώς αν τελικά οι εκλογές γίνουν τέλος Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τις ανακοινώσει την επομένη της Κυριακής του Θωμά (24/04).