«Αντικείμενο των προγραμματικών μας δηλώσεων, δεν είναι μόνο η τετραετία που έρχεται. Είναι το όραμα και το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Την Ελλάδα που γυρίζει σελίδα και, διατηρώντας τα πολύτιμα μεταπολιτευτικά της κεκτημένα, την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων, υπερβαίνει τις παθολογίες της» τόνισε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ιωάννα Λυτρίβη, ανοίγοντας, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, τον κύκλο των ομιλητών που ακολούθησε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως «το μεγάλο εύρος της εκλογικής μας νίκης, η επιβράβευση του πρωθυπουργού ως κύριου εκφραστή μιας πολιτικής του 21ου αιώνα και της Νέας Δημοκρατίας ως παράταξης κυβερνητικής, είναι και η πιο μεγάλη ευθύνη για τη συνέχεια» προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε το καθήκον να υλοποιήσουμε μια σειρά από μεταρρυθμιστικά πεδία, ιδιαιτέρως κρίσιμα για την ποιότητα της ζωής μας».

Η κυρία Λυτρίβη, ανέφερε ότι «το ισχυρό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας βρήκε ευρεία απήχηση» γιατί «αρθρώθηκε πάνω στο μετρήσιμο και συγκρίσιμο έργο της τετραετίας που προηγήθηκε και αναπτύχθηκε πάνω σε ένα ορατό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την τετραετία που ακολουθεί. Μακριά από τοξικότητες και διχαστικές ρητορικές που ανήκουν στο παρελθόν και για αυτό αποδοκιμάστηκαν».

Επισήμανε «πως βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου, σε κοινωνίες πολύπλοκες και γεμάτες αντιφάσεις. Σε μια παγκόσμια συνθήκη που από τη μία γενά ανεξάντλητες δυνατότητες και από την άλλη τις πιο ισχυρές εξαρτήσεις για όλους μας. Με γεωπολιτικές και στρατηγικές μετατοπίσεις». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας «φέρει την εμπειρία της διακυβέρνησης» και το πρόγραμμά της έχει «ευρύτατη εμβέλεια», «δεν απευθύνεται σε λίγους ή σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά σε όλους. Διαμορφώνει και επικοινωνεί με μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της χώρας και τον συντονισμό της με τη διεθνή συγκυρία».

Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι οι «πολίτες εστιάζουν στην πολιτική της καθημερινότητας και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων […] αναζητούν την προστασία και την ασφάλεια […] επιλέγουν τις βέλτιστες πολιτικές που επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα και ευελιξία […] που αμβλύνουν και συνθέτουν τις αντιθέσεις της πραγματικότητας. Λειτουργώντας συμπεριληπτικά και ενοποιητικά, μακριά από ιδεολογήματα και άκαμπτες διακρίσεις του παρελθόντος» τονίζοντας πως «η μεγάλη πολιτική δεν γίνεται με ψευδαισθήσεις και νοσταλγίες, παρά μόνο με συνεχή και σκληρή δουλειά. Με το βλέμμα, τόσο στο σήμερα και τις επείγουσες ανάγκες του, όσο και στο μακρύ ιστορικό χρόνο, τον απώτερο ορίζοντα της κοινής μας συνύπαρξης».

Η κυρία Λυτρίβη κατέληξε λέγοντας πως «οι πολίτες μας τίμησαν και δικό μας ύψιστο χρέος είναι να τιμήσουμε τη δική τους εμπιστοσύνη, να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, να υπηρετήσουμε όλους τους πολίτες με συνέπεια, ταπεινότητα, αποφασιστικότητα» υπογραμμίζοντας πως «ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες ευκαιρίες και δυνατότητες για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, σταθερά και τολμηρά, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ».