Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στο Παλαιό Φάληρο προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, δήλωνε πως «θα διαψεύσουμε όσους προεξοφλούσαν την εξαφάνιση του κόμματός μας», προσθέτοντας ότι «από αύριο το πρωί θα αγωνιστούμε ακόμα πιο παθιασμένα για την ανασύνταξη της Αριστεράς και για την προστασία ανθρώπων και φύσης από τη δεξιά λαίλαπα που έρχεται». Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως δείχνει πως αυτό που διαψεύστηκε ήταν η αισιοδοξία του. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο ΜέΡΑ25 για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν μήνα και μάλιστα ακόμη πιο εμφατικά.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου το κόμμα είχε λάβει 2,63% και αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών και με καταμετρημένο το 65% των ψήφων, λαμβάνει ποσοστό μόλις 2,34%. Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο πολιτικός σχηματισμός δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο σημαντικό μέρος από τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πήγαν προς άλλες κατευθύνσεις. Όχι όμως στο ΜέΡΑ25 που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και ενδεχομένως να κλείνει τον πολιτικό του κύκλο σε επίπεδο διεκδίκησης μιας κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο μέλλον, δεδομένου ότι η επόμενη αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2027 και η μεταπολιτευτική ιστορία έχει δείξει πως ανάλογα εγχειρήματα δεν κατάφεραν ποτέ να ανακάμψουν.

Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί από ‘δω και πέρα ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης πολιτικά. Ο πρώην βουλευτής και οικονομολόγος είναι 62 ετών, ασφαλώς όχι μεγάλος σε ηλικία για να συνεχίσει να ασχολείται με την κεντρική πολιτική σκηνή. Από ποιο μετερίζι όμως, μένει να αποδειχθεί. Σε αυτή τη φάση προφανώς να εξακολουθεί να επιτελεί χρέη γραμματέα. Ούτως ή άλλως το κόμμα του λαμβάνει πάνω από 1,5% που είναι το πλαφόν ώστε να λαμβάνει σε ετήσια βάση κρατική επιχορήγηση. Επειδή όμως είναι ανήσυχο πνεύμα, ενδεχομένως να μην τον ικανοποιεί μονάχα αυτό, οπότε μπορεί να αναζητήσει κι άλλες πολιτικές διεξόδους. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να αναλογιστεί ποια ήταν τα λάθη που τον οδήγησαν σε δύο απανωτές ήττες και δη τη μια δυσμενέστερη από την άλλη.