Με οριακή πλειοψηφία η Νομική Επιτροπή (JURI) του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη. Από τα παρόντα μέλη, εννέα τάχθηκαν υπέρ, έξι ψήφισαν κατά και δύο απείχαν.

Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022, είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της Ευρωβουλευτού λόγω της εν εξελίξει έρευνας για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπήρξαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις:

  • Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (Accredited Ρarliamentary Αssistant – APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του
  • Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για το δεύτερο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Μαρία Σπυράκη έχει εξοφλήσει στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά, ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη.