Η τετραετία που πέρασε σημαδεύτηκε αναμφίβολα από την πανδημία. Γνωρίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμοιες με αυτές που κάποιοι γνωρίζαμε μόνο από ιστορικές αναφορές. Ο κόσμος έφτασε στα όριά του, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο πλανήτης μπήκε πολλές φορές σε λειτουργία hold προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια αόρατη απειλή.

Η κυβέρνηση κέρδισε αυτή τη μάχη. Με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες αλλά θρηνώντας για κάθε άνθρωπο που χάθηκε. Χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να επιβάλλει μέτρα που αποδείχθηκε πως ήταν αναγκαία για να ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φάνηκε πόση αξία έχει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Την μάχη αυτή η κυβέρνηση δεν την κέρδισε όμως μόνη της. Στο πλευρά της στάθηκε ολόκληρη η κοινωνία με πειθαρχία και εμπιστοσύνη. Μαζί της και το σύστημα δημόσιας υγείας που άντεξε την πίεση, όπως δε συνέβη σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Για τη Νέα Δημοκρατία η επιλογή να στηρίξει το σύστημα δημόσιας υγείας είναι συνειδητή. Το έκανε στη διάρκεια της πανδημίας. Με χιλιάδες προσλήψεις, με υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Με ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα εμβολιασμού, που λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε, επικρίθηκε, αλλά τελικά έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Η νέα τετραετία θα έχει ως κεντρική της προτεραιότητα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Οι υπηρεσίες υγείας θα γίνουν καλύτερες για όλους. Κανένα νοσοκομείο και καμία μονάδα υγείας δεν πρόκειται να κλείσει. Αντίθετα θα εκσυγχρονιστούν και θα αποκτήσουν το ρόλο τους. Ταυτόχρονα θα ρυθμιστούν και όλες οι εκκρεμότητες σε σχέση με το προσωπικό. Η υγεία θα μετατραπεί επιτέλους από μεγάλος ασθενής σε πρωταγωνιστή της κοινωνικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού. Ξεκινώντας από τις επενδύσεις στη δημόσια υγεία. Περισσότερο προσωπικό, που σημαίνει σε ορίζοντα τετραετίας 10.000 παραπάνω νοσηλευτές και γιατροί με πρόσληψη και με καλύτερες απολαβές. Απόδειξη, πως για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αυξήσαμε τους μισθούς των υγειονομικών κατά 15% και από τον Ιανουάριο του 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο. Σκοπός μας να δώσουμε έμφαση όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην πρωτοβάθμια υγεία και στην πρόληψη με τις προληπτικές εξετάσεις.

Με κέντρο της κοινωνικής μας πολιτικής την υγεία, είναι βέβαιο πως ο χάρτης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα θα αλλάξει. Και οι πολίτες γνωρίζουν καλά ποιος έχει τη δύναμη να αλλάξει τα δεδομένα. Στις 21 Μαΐου δίνουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να κάνει αυτή την αλλαγή.

  • Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ