Με νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Άκη Σκέρτσο θα πορευτεί κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να συναντάται το Σάββατο στις 11:00 το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή και θα διαλυθεί, ενώ ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό μήνυμά του θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, εξηγώντας το διακύβευμα της κάλπης εν μέσω ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος και την ανάγκη να προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί την επόμενη ημέρα να λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις για την ευημερία των πολιτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από τους πολιτικούς του αντιπάλους μια πολιτισμένη «μάχη» επιχειρημάτων και όχι τοξικότητα και fake news. Εν τω μεταξύ, αλλαγή σκυτάλης θα έχουμε και στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς θα οριστεί υπηρεσιακός υπουργός για τη διεξαγωγή των εκλογών με αμεροληψία, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με επικρατέστερη για τη θέση αυτή την κα Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια διοικητικής επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη.

Στη συνέχεια εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, στις 26 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» να παρουσιαστεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, το εγχειρίδιο δηλαδή με βάση το οποίο θα πορευτεί ο πρωθυπουργός και οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο διεκδικώντας μια ακόμα τετραετία. Αυτό στηρίζεται σε πέντε πυλώνες: α) αύξηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σωρευτικά κατά 25% μέχρι το 2027, εφόσον η ετήσια εθνική ανάπτυξη αγγίζει το 3%. β) αξιοπρεπής δημόσια υγεία για όλους γ) καλύτερο κράτος και αποτελεσματικότερο δημόσιο δ) στήριξη νέας γενιάς ε) εθνική ασφάλεια και μετανάστευση.

Δύο ημέρες μετά στις 28 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί και η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, το οποίο θα έχει αυξημένο αριθμό γυναικών και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις. Όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ενώ κερδίζει έδαφος και αυτή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, Κύπριου στην καταγωγή, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ομογένεια.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα των Σοφία Μπεκατώρου (Ολυμπιονίκης), Αναστασία Κοτανίδου (Διευθύντρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» και Μαρίας Ευθυμίου (ιστορικός στο ΕΚΠΑ). Πάντως αναμένονται και πρόσωπα- έκπληξη, με τον πρωθυπουργό να κρατά επιμελώς κλειστά τα χαρτιά του, καθώς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει τους δικούς του συμβολισμούς και σίγουρα θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση που επιχειρεί η ΝΔ πέρα και πάνω – όπως τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – από παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου. «Η αυτοδυναμία προϋποθέτει την ευρυχωρία. Έτσι πετύχαμε να κερδίσουμε τον Ιούλιο του 2019. Και αυτό το κύμα φουσκώνει ξανά τώρα για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις μας, αλλά και για να διεκδικήσει τις νέες προκλήσεις» είπε χθες χαρακτηριστικά από το βήμα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ.