Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό να προχωρήσει σε ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Είναι πάγια θέση της παράταξης μας ότι η μέριμνα για την επόμενη γενιά, πέρα από αξία ηθική και πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος για την υπέρβαση πολλών από τις υστερήσεις που εμφανίζει η χώρα μας, με πρωταρχικό το δημογραφικό πρόβλημα.

Είχαμε θέσει από την αρχή της διακυβέρνησης ως προτεραιότητα μας το δημογραφικό. Γι’ αυτό θεσπίσαμε από το 2021 θέση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Κάτω από αυτή τη θεσμική ομπρέλα έχουμε προχωρήσει σε εξειδικευμένα μέτρα, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στην οικογένεια και στις πολιτικές για την ενίσχυση της γονιμότητας, τη στήριξη των πολυτέκνων και την αύξηση της γυναικείας εργασίας.

Παράλληλα, οι επιδοματικές πολιτικές συνδυάστηκαν με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των μελών της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θέσαμε σε εφαρμογή, το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων σε περίπου 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Τα δάνεια αυτά θα είναι άτοκα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν τρίτο παιδί κατά τη διάρκεια αποπληρωμής ή χαμηλότοκα, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης της ζήτησης. Με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε μια πρώτη απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα, στις στεγαστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα ζευγάρια. Δεν σταματάμε όμως μόνο σε αυτό. Για την εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης σχεδιάστηκαν, ετοιμάστηκαν και θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλα προγράμματα, όπως το «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, της κοινωνικής αντιπαροχής και άλλα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών.

Ως Κυβέρνηση έχουμε σχεδιάσει και προχωράμε μια βεντάλια μέτρων και πολιτικών για να στηρίξουμε τους νέους με πρακτικούς, με γρήγορους και με εφαρμόσιμους τρόπους, ώστε να κάνουν σταθερά βήματα και να διαμορφώσουν το μέλλον της εδώ στον τόπο μας.

Έγιναν πολλά από το 2019 για το δημογραφικό και την στήριξη των νέων ζευγαριών, αλλά δεν φτάνουν. Θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, με σχέδιο και μεθοδικότητα. Η μείωση του πληθυσμού δεν είναι απλά ένα στατιστικό στοιχείο, αφορά όλους μας, αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Στην επίλυσή του δεν περισσεύει κανείς. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις με απτά αποτελέσματα.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου στηρίζουμε την παράταξη που ενισχύει την οικογένεια και τους νέους και βάζουμε την Ελλάδα μπροστά.

  • Χριστίνα Αλεξοπούλου, πολιτικός μηχανικός, βουλευτής Αχαΐας ΝΔ