Αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι» η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο του Qatargate, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα είναι ελεύθερη, σε κατ΄ οίκον περιορισμό, έπειτα από τέσσερις μήνες στη φυλακή.

Ο δικηγόρος Σβεν Μαρί επιβεβαίωσε στο euronews.com την απελευθέρωση της Εύας Καϊλή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, κάνοντας και μία σύντομη δήλωση στην οποία αναφέρει: «Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί».

Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της απόφασης έγινε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση της Εύας Καϊλή ενώπιον του δικαστηρίου.

Η Καϊλή θα υποβάλλεται σε τακτικές ακροάσεις είτε για παράταση είτε για ανάκληση της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Σε άλλο σπίτι από τον Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή θα γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα, ωστόσο δεν θα μείνει στο ίδιο σπίτι με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η Εύα Καϊλή θα μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύντροφό της, η οποία όμως θα παρακολουθείται.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε ο Έλληνας δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Το έγγραφο που δημοσιεύει το Mega και υπογράφει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Με «βραχιολάκι» και ο Ταραμπέλα

Την Τρίτη (11/4) απελευθερώθηκε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και ο Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο ευρωβουλευτής θα μπορεί πλέον να επιστρέψει στο σπίτι του με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Μόλις μάθαμε με ανακούφιση για την επικείμενη απελευθέρωση του Μαρκ Ταραμπέλα. Παραμένει, φυσικά, στη διάθεση των ανακριτών και του ανακριτή, αν, κατά πάσα πιθανότητα, θεωρήσουν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε σύντομη δήλωσή του και πρόσθεσε:

«Υπενθυμίζουμε ότι ο Ταραμπέλα έχει υποστηρίξει την αθωότητά του, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα ή δώρα σε αντάλλαγμα για τις απόψεις του».