Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε 3+1 δεσμεύσεις για την επόμενη 4ετία στην ομιλία σε κομματικό ακροατήριο που πραγματοποιεί αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων. «Σήμερα δεσμεύομαι ότι η επόμενη 4ετία θα είναι εκείνη των καλύτερων μισθών και των καλύτερων εισοδημάτων. Με ένα νέο Μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024. Και αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα με βάση την ετήσια εθνική ανάπτυξη. Με στόχο το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών».

Τόνισε ότι τον εμπνέει το παράδειγμα της Ιρλανδίας που σήμερα έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό είπε μπορούμε να το πετύχουμε αν βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ως δεύτερο ανέφερε την σύγκλιση με την Ευρώπη και στην Υγεία. «Ένα προσωπικό μου στοίχημα, που θα ξεκινά από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τα νοσοκομεία μας. Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για τα βασικά νοσήματα. Και αναβαθμισμένα όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας της χώρας. Ώστε, όλοι οι Έλληνες να αποκτήσουν, επιτέλους, τη δημόσια υγεία που θέλουν και η Πολιτεία τους οφείλει».

Τρίτον, είπε ο πρωθυπουργός ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος στην υπηρεσία του συνόλου. Με καλύτερες αποδοχές. Αλλά και διαρκή αξιολόγηση των στελεχών του. Με κίνητρα για την καθημερινή απόδοση. Αλλά και με απαιτήσεις για τον επαγγελματισμό τους. «Γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, δεν αρκεί μόνον η ψηφιοποίηση. Χρειάζεται και η ατομική συνειδητοποίηση. Μία προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει».

Και, τέλος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οι προτάσεις μας για τη νέα γενιά. Υπάρχει σήμερα μια δυσκολία επικοινωνίας του πολιτικού συστήματος με τη νέα γενιά. Υπάρχει ένα χάσμα και έλλειψη εμπιστοσύνης».

Αιχμή της πολιτικής θα είναι η στέγη. Επεκτείνοντας το πρόγραμμα «Σπίτι Μου».

«Και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Ώστε, σε δημόσιες εκτάσεις να οικοδομούνται σύγχρονα διαμερίσματα. Κάποια από αυτά θα αποζημιώνουν τους κατασκευαστές. Το μεγαλύτερο μέρος όμως θα διατίθενται μόνο σε νέους με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Θα ξαναχτίσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας με αυτή τη γενιά που τόσα έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η παράταξη, έχει αποδείξει ότι ξέρει να οδηγεί την Ελλάδα από το χθες στο αύριο».

Αναφερόμενος στην πορεία της ΝΔ είπε ότι πρώτη αυτή μίλησε για την Ευρώπη και κατάφερε να κάνει τη χώρα μέλος της. Αυτή έκανε τον αδύναμο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό.

Αυτή έσωσε τον ΟΛΠ και τη ΔΕΗ των εργατοπατέρων. Αυτή μετέτρεψε την Ολυμπιακή σε σύγχρονη εταιρία. Αυτή έδωσε νέα πνοή στα ναυπηγεία και αναμόρφωσε την Αεροπορική Βιομηχανία. Κι είναι πάλι αυτή που αναγέννησε τον ΕΦΚΑ, ώστε να δίνει στην ώρα του τις συντάξεις.

«Μόνο εμείς», τόνισε, «μπορούμε να τα βάζουμε με το παρελθόν και με τον κακό μας εαυτό. Γι’ αυτό και μιλάμε για το έργο μας, γνωρίζοντας ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων σφυρηλατεί τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με τους πολίτες. Αλλά και γιατί αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: ότι, ναι, ο τόπος μπορεί να αλλάξει -και αλλάζει! Πολλές φορές ίσως όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε. Όμως αλλάζει! Κάτι που μας καλεί να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις αλλαγές που θέλουμε».

Να απασφαλιστεί η νάρκη της Απλής Αναλογικής – Η 21η Μαΐου είναι μια ενιαία διαδικασία – Οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν στα τυφλά για κάποιον άγνωστο «Χ»

Και συνέχισε: «Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό πρέπει πρώτα να απασφαλιστεί η νάρκη της Απλής Αναλογικής που άφησε πίσω του φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας πάνε να δουν τις συμβαίνει στην Βουλγαρία. Την περασμένη Κυριακή είχαν τις 5ες εκλογές σε δυο χρόνια χωρίς να καταλήξει σε κυβέρνηση. Δεν θέλουμε περιπέτειες. Γι’ αυτό και η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η πιο κρίσιμη.

Αυτή που θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και όταν λέω «ποιος», εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στην δεύτερη, θα κριθεί πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Πρόκειται, συνεπώς, για μία ενιαία διαδικασία, όπου δεν χωρούν επιπολαιότητες ή άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί, κανένα λάθος δεν θα διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί.

Ούτε, βέβαια, είναι λύση ένας τίτλος που γράφει «συνεργασία» αλλά εννοεί παραλυσία. Γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν στα τυφλά για κάποιον άγνωστο «Χ». Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά. Και, κυρίως, δεν αντιστοιχούν στη κρισιμότητα των στιγμών. Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ή, έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις θελεις να έχεις τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι το οποίο δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;

Πολύ περισσότερο, όταν οι αποφάσεις, σήμερα, θα πρέπει να είναι γρήγορες και συντονισμένες. Δεν έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια και ατέρμονες συζητήσεις. Με άλλα λόγια, όπως η πατρίδα ζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. «Και η απάντηση σε αυτό είναι μόνο 5 λέξεις: Αυτοδύναμη Ελλάδα, Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία!»