Ομιλία σε κομματικό ακροατήριο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων. «Τα Γιάννενα στέλνουν, σήμερα, το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε κάθε γωνία της χώρας. Από εδώ, από τον τόπο με την τεράστια συμβολή στo χτίσιμο της σύγχρονης Ελλάδας, υψώνεται το κύμα της νίκης. Εκείνο, που στις 21 Μαΐου θα φέρει μία νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στη συνέχεια: «Για να πάμε την πατρίδα πιο ψηλά και πιο μακριά. Με μία δεύτερη εντολή στην προκοπή. Για να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά!

Στον δρόμο προς τις εκλογές είμαι και πάλι δίπλα σας. Για να σχεδιάσουμε μαζί όσα θέλουμε να φτάσουμε. Να ζυγίσουμε αυτά που κερδίσαμε. Αλλά και να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε.

Γιατί, είναι αλήθεια πως, εδώ και τέσσερα χρόνια, περάσαμε και ξεπεράσαμε πολλά: απ’ τις παράνομες εισβολές μεταναστών στον Έβρο μέχρι τα κύματα της πανδημίας. Και από τις διαρκείς εθνικές προκλήσεις έως την ενεργειακή κρίση και την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Το αναχρονιστικό χθες πρόλαβε να μας εκδικηθεί πριν το ξεριζώσουμε»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην τραγωδία των Τεμπών λέγοντας: «Μαζί βιώσαμε και στιγμές οδυνηρές, όπως στα Τέμπη. Δοκιμασίες που αποκάλυψαν διαχρονικά κενά και αδυναμίες. Νησίδες του αναχρονιστικού χθες που αντιστέκεται και πρόλαβε να μας εκδικηθεί πριν το ξεριζώσουμε. Κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική τη μάχη εναντίον του. Είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος να συγκρουστώ με όλες αυτές τις εστίες που κρατούν την χώρα μας πίσω.

Με μεγαλύτερο πείσμα και περισσότερη ορμή. Κυρίως, όμως, με πιο γρήγορες και πιο βαθιές αλλαγές. Ώστε, κάνοντας καλύτερη τη χώρα μας, να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι μαζί της».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσεις που αντιμετώπιση η χώρα αλλά και στις επιλογές της κυβέρνησής του που θωράκισαν την Ελλάδα.

«Οι αντιξοότητες δεν μας λύγισαν. Δαπανήσαμε πάνω από 50 δις ευρώ κράτησε όρθιες την κοινωνία, την οικονομία και την εργασία. Η Πολιτεία στήριξε τους πιο ευάλωτους. Στρέψαμε το βλέμμα μας σε αυτούς που το είχαν ανάγκη. Όλα αυτά τα κάναμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία.

Απαντήσαμε στις ανάγκες των καιρών όπως να θωρακίσουμε την άμυνά μας.

Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση έκανε πράξη αυτά που υποσχέθηκε.

Είπαμε, αλήθεια, τον Ιούλιο του 2019; Ότι θα μειώσουμε τους φόρους και θα αυξήσουμε τις δουλειές και τις επενδύσεις, θα εκσυγχρονίσουμε το κράτος. Επίσης, ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχα πει ότι θέλω μια κοινωνία ενωμένη. Και ακόμη, ότι θα βγάλουμε την οικονομία από την καθήλωση, να μπει σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης. Ότι θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα τη θέση της στην Ευρώπη. Και, τέλος, ότι θα βρεθούμε απέναντι στον διχασμό και την πόλωση».

Αναφερόμενος στο τι έχει επιτευχθεί σημείωσε: «Πράγματι, σήμερα έχουμε 50 λιγότερους φόρους. Απ’ τις πλάτες των πολιτών έχουν, δηλαδή, αφαιρεθεί μόνιμα βάρη 7 δισεκατομμυρίων! Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 35%. Η Εισφορά Αλληλεγγύης και ο φόρος γονικών παροχών είναι παρελθόν. Οι εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών έπεσαν 4 μονάδες. Και, παράλληλα, ο βασικός μισθός από 650 το 2019 ανέβηκε, ήδη, στα 780 ευρώ. Αυξήθηκε και, μάλιστα, τρεις φορές συνολικά κατά 20%. Αλλά και οι απόμαχοι της εργασίας είδαν αυξήσεις σχεδόν 8% στους λογαριασμούς τους, ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια. Και μόλις πριν από λίγες μέρες εισέπραξαν ενίσχυση 200 ή 300 ευρώ και εκείνοι που συνέχιζαν να αδικούνται από τη διαβόητη «προσωπικά διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου.

Ενώ, παράλληλα, οι καινούργιες επενδύσεις έφερναν 300.000 νέες δουλειές. Ώστε η ανεργία στην Ελλάδα να είναι σήμερα σχεδόν 7 μονάδες μικρότερη από το παρελθόν.

«Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει όσο κι αν αντιδρούν κάποιες εθνικές εξαιρέσεις»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Είπαμε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε με τα εθνικά μας θέματα και να ανεχτούμε η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι και την λογική η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Οι παράνομες ροές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο».

Ειδικά για τον φράχτη στον Έβρο είπε: «Θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Θα γίνει, όσο και αν αντιδρούν αυτοί που συνεχίζουν να αποτελούν εθνικές εξαιρέσεις! Κάποιοι φτάνουν να διεκδικούν από την Κομισιόν να μην χρηματοδοτεί το έργο και να το πληρώσετε εσείς. Λυπάμαι που σε αυτονόητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις.

Γιατί ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει. Όπως μας δυναμώνουν και τα 24 νέα μαχητικά Rafale με τα 84 F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Οι 3 φρεγάτες Belharra με τις καινούργιες κορβέτες του Ναυτικού. Τα σύγχρονα μέσα του Στρατού. Και πάνω απ’ όλα μας δυναμώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι μόνο μία όψη της γαλάζιας ασπίδας.

Η άλλη αναδεικνύεται από την εθνική μας διπλωματία. Με τις μεγάλες αμυντικές συνθήκες και τις πολλές διακρατικές συμφωνίες ειρήνης. Γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν εδραιώνει μόνο τις συμμαχίες της με ισχυρά κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες κι η Γαλλία.

Αλλά διευρύνει την ακτινοβολία και την επιρροή της παντού: από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στον Αραβικό Κόσμο. Η Ελλάδα έχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Με τη φωνή της να ακούγεται, πλέον, δυνατή και σεβαστή σε όλα τα διεθνή φόρα: από το αμερικανικό Κογκρέσο και τον ΟΗΕ μέχρι τις Βρυξέλλες και στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις όχι ως το κακό παιδί ή ως επαίτης αλλά ως μια χώρα ισότιμη που ακούγεται η φωνή της παντού με αυτοπεποίθηση και ισχύ».

«Στο Δημόσιο, ψηφιοποιήθηκαν οι συναλλαγές, αλλά πρέπει να γίνουν υπεύθυνες και οι συμπεριφορές»

Ύστερα από 4 χρόνια, συνεπώς, μπορούμε να το πούμε: ποτέ στην Μεταπολίτευση μία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσο μεγάλα προβλήματα μέσα σε τόσο μικρό χρόνο.Κρίσεις ξαφνικές και επάλληλες, πρωτοφανείς και σύνθετες.

Όπως, θα πρόσθετα, ότι και ποτέ άλλοτε δεν καταβλήθηκε τόσο μεγάλη προσπάθεια για την υπέρβασή τους. Όχι χωρίς αστοχίες. Πάντα θα έχω το θάρρος να αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί.  Όμως πάντοτε με σχέδιο και δράσεις που οδηγούσαν σε επιτυχίες. Και οι εμπειρία αυτή αποτελεί ήδη εθνική μας παρακαταθήκη».

«Έγιναν, όλα τέλεια; διερωτήθηκε. «Προφανώς και όχι. Υποσχέθηκα σκληρή δουλειά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω ότι οι μισθοί στον τόπο μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Ότι τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να βρουν στέγη. Ότι το Σύστημα Υγείας μπορεί να άντεξε στην πανδημία, όμως εξακολουθεί να πάσχει σε μέσα και προσωπικό όσο και σε οργάνωση και έχει περιθώρια βελτίωσης. Ξέρω ότι οι αλλαγές που έγιναν στην Παιδεία απαιτούν συνέχεια. Στο Δημόσιο, αφού ψηφιοποιήθηκαν οι συναλλαγές, πρέπει να γίνουν υπεύθυνες και οι συμπεριφορές. Μας το δίδαξε το τελευταίο δυστύχημα -και, μάλιστα, με τρόπο που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε.

«Τα δύσκολα είναι πίσω μας»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για να το πω διαφορετικά, αν μέχρι σήμερα καταφέραμε να «Μείνουμε Ευρώπη» και να «Είμαστε Ευρώπη», τώρα καλούμαστε να καλύψουμε τις αποστάσεις για να «Γίνουμε Ευρώπη» παντού και σε όλα. Και το μπορούμε! Γιατί τα όποια γκρίζα σύννεφα υπάρχουν ακόμη, δεν μπορούν να σκιάσουν τους καθαρούς ορίζοντες που έχουν, πια, ανοίξει.

Με την Ελλάδα του 2023 να μην θυμίζει σε τίποτα τη χώρα των κλειστών τραπεζών, των φόρων, της ανεργίας και του διεθνούς περιθωρίου.

Χθες μόλις, ο Πρόεδρος του Eurogroup βρέθηκε στην Αθήνα,και τι είπε; «Μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, με πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση. Κι αυτό οφείλεται στη δουλειά που κάνατε και στις δύσκολες αποφάσεις που λάβατε. Μια δουλειά που απέφερε αποτελέσματα και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που όλοι το χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η οικονομία μας ήδη πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη. Το 2015 είπε σε καλές διεθνείς συγκυρίες η ελληνική οικονομία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη και τώρα είμαστε πρωταθλητές. Με ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και εσόδων από τον Τουρισμό.

Η ανάπτυξη είπε ακόμα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Έτσι, σήμερα είμαστε ένα σκαλί από την Επενδυτική Βαθμίδα και δεν αφορά μόνο τους ειδικούς των αγορών. Γιατί θα σημάνει φθηνό δανεισμό για το κράτος, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Αναφέρθηκε στην δημοσιονομική πειθαρχία μέσω της οποίας στηρίχθηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, να στηρίζεται με αναχώματα της Πολιτείας στην ακρίβεια. Φορολογήσαμε τους παραγωγούς της ενέργειας και επιστρέψαμε τα υπερκέρδη στην κοινωνία. Πότε με επιδοτήσεις και πότε με μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το Market pass τα οποία κάποιοι τα λοιδόρησαν.

Ναι, είπε, έχουμε ακόμα πληθωρισμό αλλά πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και να βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει τον 5ο πληθωρισμό στην ΕΕ και πιστεύω ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας.

«Στον δρόμο προς την 21η Μαΐου θα πρέπει να αναμετρηθεί και η χώρα – σκορποχώρι των ανοιχτών συνόρων με την ασφαλή Ελλάδα του 2023»

«Προσέξτε», είπε ο πρωθυπουργός:« ξέρω ότι πολλά απ’ αυτά άργησαν να γίνουν και με δική μας ευθύνη. Δεν θα κρυφτώ. Με ειλικρίνεια όμως θα τα εντάξω στη νέα μας προσπάθεια που έδειξε ότι αποδίδει: μέσα σε 4 χρόνια, η παραγωγή της Ηπείρου μεγάλωσε κατά 16,3%.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 316.000.000. Η ερειπωμένη κρατική «Δωδώνη» στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σήμερα ακμάζει. Η ανεργία έπεσε 4 μονάδες. Και οι αγρότες και επιχειρηματίες της περιοχής συνολικά ενισχύθηκαν με περίπου μισό δισεκατομμύριο.

Μόνο αν πείσουμε τους πολίτες ότι κάναμε αυτά τα οποία είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά τότε θα μας πιστέψουν ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε και άλλα. Στον τόπο, συνεπώς, έγιναν πολλά. Όμως μένουν να γίνουν περισσότεραΆλλωστε, το οφείλουμε και στον μεγάλο απόντα, τον Μωυσή Ελισάφ. Τον ενωτικό δήμαρχο, που πρώτος θα ήθελε στις εκλογές τα κόμματα να προτιμούν τη σύγκριση από τη σύγκρουση.

Και εμείς το θέλουμε! Δεν θέλουμε να γεμίζουμε τον δημόσιο λόγο με τοξικότητα. Θέλουμε να θυμηθούν, οι πολίτες τις μειώσεις και τους φόρους που βίωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ και τις ελαφρύνσεις που έχουν σήμερα. Την ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων που έδειξαν οι δύο κυβερνήσεις. Αλλά όχι μόνο.

Στον δρόμο προς την 21η Μαΐου θα πρέπει να αναμετρηθεί και η χώρα-σκορποχώρι των ανοιχτών συνόρων με την ασφαλή Ελλάδα του 2023. Η συνέπεια όσων μιλούν για Δικαιοσύνη παντού ενώ έχουν δύο καταδικασμένους υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το θράσος αυτών που καταγγέλλουν τον διχασμό, όταν οι ίδιοι διαλαλούν «ή εμείς ή αυτοί». Απειλώντας, μάλιστα, ότι «θα είναι αλλιώς τη δεύτερη φορά». Τους λέω ότι ματαιοπονούν. Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά!»

Και συνέχισε: «Χωρίς αμφιβολία, οι αντίπαλοί μας θα πάνε στις κάλπες με κάλπικα λόγια. Καθώς δεν έχουν να πούν κάτι δικό τους, αντέγραψαν κιόλας από το παλαιό ΠΑΣΟΚ το σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Για να ενισχύσουν το δηλητήριο του Πολακισμού τους, δανείζονται από το περιθώριο διάφορους χυδαία συνθήματα κατά των γυναικών. Τακτική τους είναι να λένε και να ξαναλένε μία ανακρίβεια συνεχώς μέχρι κάποιοι να την θεωρήσουν αλήθεια. Αυτό έκαναν με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που τάχα χάθηκε σε ελληνικό έδαφος του Έβρου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γενναίες όπως είπε αλλαγές στην υγεία και στην Παιδεία.

Προσελήφθησαν 18.000 νέοι υγειονομικοί. Αυξήθηκαν οι μισθοί στο ΕΣΥ κατά 10%. Και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Τα σχολεία μας ενισχύθηκαν με ακόμη 25.000 εκπαιδευτικούς. Με 116 πρότυπες μονάδες που από χθες αυξάνονται κατά 30. Με την ξένη γλώσσα να διδάσκεται απ’ το νηπιαγωγείο. Οι μαθητές να αποκτούν σύγχρονες γνώσεις από νέα προγράμματα. Και την επαγγελματική εκπαίδευση να προσφέρει μέλλον.

Αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του κράτους με τις πάνω από 1 δισεκατομμύριο συναλλαγές στις 1.500 υπηρεσίες του gov.gr.

Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα στις μεταφορές. «Οι οδικοί άξονες που διατρέχουν όλη την επικράτεια. Το Μετρό της Αθήνας που απλώνεται και της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται. Τα νέα αεροδρόμια και λιμάνια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η χώρα μετατράπηκε σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, αξιοποιεί τα φυσικά της καύσιμα: τον άνεμο και τον ήλιο μας, που παράγουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της».

Αναφέρθηκε επίσης στην Ψηφιακή Κάρτα, που προστατεύει εργασία και υπερωρίες και πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση. Την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους με τον δικό τους κουμπαρά. Μίλησε για τον Προσωπικό Βοηθό των αναπήρων που από χθες λαμβάνουν και αυξημένο επίδομα σε όλα τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Και ακόμη, το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», που κι αυτό ξεκίνησε. Με στόχο 10.000 νέοι να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο με το κόστος ενός φθηνού ενοικίου.

«Βάφτισαν ιδιωτικοποίηση την σύγχρονη υδροδότηση – Λένε «Όχι σε όλα και ναι στο τίποτα»

«Και αυτό επαναλαμβάνουν, τώρα, και με το θέμα του νερού», είπε ο πρωθυπουργός. «Όπου την προσπάθειά μας να έχουμε σύγχρονη υδροδότηση χωρίς απώλειες και με φθηνότερους λογαριασμούς, την βαφτίζουν «ιδιωτικοποίηση». Με τραγούδια και συναυλίες, μάλιστα, για να παρασύρουν τον κόσμο. Γίνονται, έτσι, ψεύτες μετά μουσικής…

Η αντιπολίτευση αυτή θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνη. Γιατί στο παρελθόν, στην εποχή του Κορωνοϊού, ήταν η αντιπολίτευση του υγειονομικού σαμποτάζ.

Στη συνέχεια, ήταν η αντιπολίτευση του οικονομικού σαμποτάζ, καταψηφίζοντας τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ακόμη και στα δικαιώματα των αναπήρων. Και, δυστυχώς, πάντα ήταν η αντιπολίτευση του εθνικού σαμποτάζ, καθώς καταψήφισαν όλες τις αμυντικές συμφωνίες και τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το δικό τους χθες, συνεπώς, προδιαγράφει και το δικό τους σήμερα. Όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Με υποσχέσεις που πάλι τάζουν στους πάντες τα πάντα, με χρήματα από ένα άγνωστο λεφτόδεντρο.

Αλλά και με λύσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά αδειάζουν τις τσέπες και φυλακίζουν τα μυαλά. Γιατί τι άλλο να σημαίνουν οι ιδέες τους για κρατικές τράπεζες και νέους φόρους; Για την απόλυση των δικαστών και τη διάλυση των Ανεξάρτητων Αρχών; Ή για την κατάργηση του φράχτη στον Έβρο;

Απέναντι σε αυτό το συνονθύλευμα ολέθριων κινδύνων και τεράστιων ψεμάτων, η Νέα Δημοκρατία αντιτάσσει ένα πρόγραμμα που θεμελιώνεται στα διδάγματα της εμπειρίας και έχει την ορμή της αισιοδοξίας».