Όπως όλα δείχνουν οι κάλπες κλειδώνουν για την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου και το ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο θα σχηματιστεί ή όχι κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Όπως έμαθα από το Μέγαρο Μαξίμου ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην κρατήσει τη διερευνητική εντολή τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό τι σημαίνει; Εάν η Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, είναι πρώτο κόμμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα λάβει την διερευνητική εντολή τη Μεγάλη Δευτέρα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια αφού κάνει τις απαραίτητες επαφές, εάν διαγνώσει πως δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας ή στήριξης μιας συμμαχικής κυβέρνησης θα την παραδώσει το αργότερο το πρωί της Μεγάλης Τρίτης. Και άρα θα θέσει το δίλημμα των δεύτερων εκλογών.

Το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, όμως, όπως έμαθα δε σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και αναμένεται, όπως μου είπε καλή πηγή στα ενδότερα της Κουμουνδούρου, να λάβει την διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να την αξιοποιήσει επί τριήμερο. «Θα τηρήσει το τριήμερο όπως ορίζει το Σύνταγμα», μου είπε στενός του συνεργάτης τονίζοντας ότι από αυτή την τριήμερη διαδικασία θα αποκαλυφθούν προθέσεις, σχεδιασμοί, επιδιώξεις και μύχιοι πόθοι. Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει ότι είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, αλλά όχι ακατόρθωτο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πρώτο κόμμα την εντολή θα την λάβει την Μεγάλη Δευτέρα και θα κινηθούν κανονικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι δεύτερες κάλπες

Πάντως και οι δυο βασικοί μονομάχοι, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας ενδόμυχα σκέφτονται την δεύτερη Κυριακή των εκλογών που σημαίνει, εάν γίνουν οι πρώτες κάλπες την Κυριακή 9 Απριλίου, η δεύτερη αναμέτρηση, μετά τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες θα γίνει είτε την Κυριακή 14 ή 21 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση η αρχή του καλοκαιριού θα βρει τη χώρα με κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας.

Η ευκαιρία του

Σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο των διερευνητικών εντολών δε μένει εκτός ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εάν είναι τρίτο το κόμμα του θα λάβει και αυτός διερευνητική εντολή και άρα θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, έστω και ένα τριήμερο ως κεντρικός πολιτικής παίκτης και ρυθμιστής. Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχω και αυτός, όπως και ο Αλ. Τσίπρας σκέπτεται να αξιοποιήσει επί τριήμερο την διερευνητική εντολή. Απλά είναι λίγο άτυχος επικοινωνιακά, καθώς εάν η ΝΔ είναι πρώτη και με την προοπτική ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης την επιστρέφει την Μεγ. Τρίτη και την παραλαμβάνει ο Αλ. Τσίπρας που θα την κρατήσει τριήμερο, ο Ν. Ανδρουλάκης, θα κάνει επαφές Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο με ό,τι αυτό σημαίνει.

Χαμόγελα στο Μαξίμου

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχούσαν τα χαμόγελα μετά την ομόφωνη καταδίκη του Νίκου Παππά, εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο πρωθυπουργός έμαθε την είδηση της καταδίκης ενώ ήταν στη Θεσσαλία σε περιοδεία και μιλώντας με στενούς συνεργάτες εξέφρασε την άποψη, όπως μου είπε καλή πηγή, ότι αυτό θα είναι πλήγμα για τον Αλ. Τσίπρα στην πορεία προς τις εκλογές.

Οργή στην Κουμουνδούρου

Αντίθετα στην Κουμουνδούρου επικρατεί οργή για την καταδίκη του Ν. Παππά τον οποίο στηρίζει πλήρως η ηγεσία του κόμματος. Η είδηση της καταδίκης βρήκε τον Αλ. Τσίπρα εν πτήσει από την Κύπρο προς την Αθήνα, καθώς είχε μεταβεί για επαφές με την Κυπριακή πολιτική ηγεσία. Αρχικά εξεδόθη μια σκληρή ανακοίνωση από το γραφείο τύπου και μετά μόλις προσγειώθηκε ο Αλ. Τσίπρας είχε συνομιλίες με τους στενούς του συνεργάτες και έγραψε μια άκρως επιθετική προς την κυβέρνηση ανάρτηση στο Facebook, δείχνοντας ότι στηρίζει πλήρως τον παλιό του φίλο.

Το τηλεφώνημα στον Ν. Παππά

Ο Αλ. Τσίπρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Ν. Παππά για τον οποίο, παρά τα όσα κυκλοφορούσαν και βέβαια την «απαίτηση» του Μαξίμου να μην συμπεριληφθεί στην λίστα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τέτοιο θέμα δεν ετέθη ποτέ. Οι δυο τους συνομίλησαν σε πολύ καλό κλίμα και ο Ν. Παππάς έλαβε κανονικά πλήρη στήριξη. Παράλληλα, θα είναι κανονικά στα ψηφοδέλτια στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών και μάλιστα λέγεται ότι θα επενδύσει πάνω σε αυτό η ηγετική ομάδα στη λογική πως δεν ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά κέρδισε για πρώτη φορά.

Κόπηκε ο Κ. Μουσουρούλης

Συμβαίνουν πολλά και διάφορα σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες και έχουν βγει κανονικά τα μαχαίρια μεταξύ υποψηφίων αλλά έχουν κοπεί και πρόσωπα με κύρος και ισχυρές προσωπικότητες. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε στη Χίο. Οπως έμαθα από καλή νεοδημοκρατική πηγή, κόπηκε από το ψηφοδέλτιο ο Κώστας Μουσουρούλης, πρώην βουλευτής, διετέλεσε υπουργός, με θητεία στις Βρυξέλλες και ένα πρόσωπο που συνδυάζει και πολιτικά και τεχνοκρατικά στοιχεία. Στο νησί υπάρχει ένταση για την συγκεκριμένη εξέλιξη και δεν είναι η μόνη.

Η ομάδα των δημοσιογράφων

Και επειδή σας αναφέρω για τα ψηφοδέλτια, και σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε αρκετούς δημοσιογράφους που θα είναι υποψήφιοι. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω την Άρια Αγάτσα με τη ΝΔ, τον Δημήτρη Χατζηνικόλα και τον Γιώργο Καραμέρο με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Κουίζ

Ποιο πρώην κυβερνητικό στέλεχος και νυν υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές έκανε μια μεγάλη αγορά στα βόρεια προάστια; Και όπως έμαθα αναμένεται τις  επόμενες ημέρες να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.