Συνεχίζονται οι επικρίσεις εις βάρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αντιπολίτευση, επειδή δεν τολμάει να βγάλει για γεωτρήσεις το σκάφος «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στις περιοχές της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας». Η εφημερίδα Sozcu με τίτλο «Μην σιωπάτε για την κατοχή της Ανατολικής Μεσογείου», παρουσιάζει εκτεταμένα στις σχετικές αιτιάσεις του βουλευτή της αντιπολίτευσης Αϊτούν Τσιράι. Γίνεται λόγος για «αξιοσημείωτη αλλαγή» στην τουρκική δραστηριότητα εργασιών γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη «σύμπραξη» Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ που στοχεύει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο βουλευτής του «Καλού Κόμματος» και σύμβουλος της προέδρου του εν λόγω πολιτικού φορέα (η οποία έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών) Μεράλ Ακσενέρ, μιλώντας στην εφημερίδα, χαρακτήρισε το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ως «σύμβολο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» στην περιοχή, στρέφοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης επειδή αυτό παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας.

«Το πλοίο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» μετακινήθηκε στις 9 Αυγούστου στη θέση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα από το Τασουκού, για γεωτρήσεις, όπου προβλήθηκε με μια μεγάλη τελετή ως εθνική επιτυχία. Ωστόσο το πλοίο επέστρεψε αθόρυβα στο λιμάνι του Τασουκού. Αυτή η κίνηση ικανοποιεί Ελλάδα, Ε.Ε. και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η Κύπρος συνεχίζει τις έρευνες με την ιταλική ENI και την γαλλική Total στο οικόπεδο 6, σημαντικό μέρος του οποίου ανήκει στην θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας» αναφέρει.

Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση Ερντογάν πως «απόσυρση του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην «Γαλάζια Πατρίδα» των 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σιωπή για την κατάληψη της».

Η προσκείμενη στην αντιπολίτευση εφημερίδα Sozcu επισημαίνει πως η μη έξοδος του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει νομιμοποίηση των αξιώσεων του «Χάρτη της Σεβίλλης», που σχεδόν «φυλακίζει» την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Όπως γράφει, «αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό τα ερευνητικά και γεωτρύπανα πλοία μας θα πρέπει αμέσως να επιστρέψουν στην Μεσόγειο, αποτρέποντας τα σχέδια της Ελλάδας και τον Χάρτη της Σεβίλλης».