«Πείτε στους λογογράφους σας ότι το σύνθημα αξίζουμε καλύτερα ήταν το βασικό σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Εσείς που πρεσβεύετε τη φαντασία στην εξουσία θα περίμενα να είστε πιο ευρηματικός», είπε σκωπτικά ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Ώρας του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Και συνέχισε: Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος; Εμείς στη ΔΕΗ κάναμε μια πολιτική όταν ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Όταν ο ορκωτός λογιστής αρνείται να βάλει την υπογραφή του κάτι σημαίνει αυτό, είπε.

Σημείωσε ακόμα αναφερόμενος στην αξία μιας επιχείρησης ότι η τιμή της μετοχής έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές και τους μετόχους της. Ο πρωθυπουργός έδειξε την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ λέγοντας: μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η αξία σήμερα του ελληνικού δημοσίου που παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ θα το ξαναπώ είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η επιχείρηση ανέταξε τα οικονομικά της και έτσι μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ακόμα άλλο ένα διάγραμμα από το 2013 με τις ΑΠΕ και μίλησε για ένα μεγάλο κενό στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Πάλι δεν προλάβατε;» είπε ειρωνικά.

Υποστήριξε επίσης ότι αν δεν υπήρχε αυτό το κενό θα είχαμε μεγαλύτερη διείσδυση σήμερα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, είπε και του ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για ενεργειακή μετάβαση.

Για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας επανέλαβε ότι ο μηχανισμός δεν επιτρέπει πλέον να παράγουν υπερκέρδη γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους.

Αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και υιοθετήθηκε από την Κομισιόν. Ίσως σας ενοχλεί ότι και εδώ είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Είναι προς όφελος της χώρας μας, είπε και τόνισε ότι είμασταν από την πρώτη στιγμή υπέρμαχοι κάποιου είδους πλαφόν. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ήταν λίγοι αυτοί που το στήριζαν. και τώρα είναι τουλάχιστον 15 χώρες. Είναι μια επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία με καθυστέρηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δράσει συλλογικά. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάνουμε παρεμβάσεις αλλά δυσαρεστημένοι γιατί όπως λέω σε κάθε ομιλία μου λέω ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Δεν ζούμε σε ροζ συννεφάκι και δεν λέμε ότι όλα πάνε καλά. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει με πράξεις. Η κυβέρνηση μπορεί να δηρομολογεί πρόγραμμα στήριξης γιατί ακριβώς παράγει ανάπτυξη που δεν ήρθε με δανεικά αλλά από επενδύσεις και εξωστρέφεια.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όσο και αν το ζητάτε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό»

Αναφερόμενος στις επενδύσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και θέλουμε τις επενδύσεις γιατί δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έτσι τα παιδιά που έφυγαν επί των ημερών σας σκέφτονται να γυρίσουν πίσω.

Ο κατώτατος μισθός, είπε ακόμα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023. Σήμερα, όμως υπάρχει μια οικονομία που δουλεύει και παράγει. Επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν πανηγυρίζουμε, πρόσθεσε.

Οι εκλογές είπε θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όσο και αν το ζητάτε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα επιτόκια είπε ότι το κόστος δανεισμού και τα σπρεντ αποτυπώνουν το κόστος ρίσκου στην ευρωζώνη. Στην Μ. Βρετανία πήγε η πρωθυπουργός και εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. Ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, πείτε το πρόγραμμα του Μάνστεστερ ή του Μπέρμινγχαμ. Και τινάχτηκε η βρετανική οικονομία στον αέρα. Σκεφτείτε τι θα έκαναν οι αγορές αν εσείς θα παίζατε το νταούλι και χορεύατε με τους ζουρνάδες. Αν συμβαίνει αυτό στη Βρετανία χωρα G7 με το δικό της νόμισμα στην Ελλάδα αυτό θα σήμαινε τραγική ανευθυνότητα. Επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος και λέτε τα ίδια που είπατε το 2014.

Δεν είναι 7ο θαύμα του κόσμου η ελληνική οικονομία, όπως έγραψαν οι FT αλλά όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα πείτε το και στον ξάδερφό σας κ. Τσίπρα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε και είναι στο payroll της κυβέρνησης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.