H Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα «σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού» αναφέρει ο πρόεδρος του Rockefeller International κ. Ruchir Sharma με άρθρο του στους Financial Times. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σε ζοφερές περιόδους, όπως αυτή που διανύσουμε, κατά την οποία οι αναλυτές βλέπουν μονάχα τα οικονομικά ελαττώματα και μειονεκτήματα στις περισσότερες χώρες, υπάρχουν και κάποιες που διακρίνονται και αποτελούν οικονομικά θαύματα. Αυτές είναι η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύγχρονα οικονομικά θαύματα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα αναφέρει ότι η χώρα μας ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω πανδημίας είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από το 20% που ήταν προ Covid. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η δε ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Κατά τον ίδιο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Το κείμενο κλείνει με τον κ. Sharma να διαπιστώνει πως παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή αν επικρατήσει εφησυχασμός. «Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες, η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί σε νικητές εν μέσω μιας περιόδου διεθνούς ανησυχίας» καταλήγει.