Στην ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο των μνημονίων αναφέρεται το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου που αναμένεται να βρεθεί σύντομα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Το νέο του πόνημα επιγράφεται «Η μεγάλη κρίση 2009 – 2019» (εκδόσεις Λιβάνη) και σε αυτό, το ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από τα όσα έζησε την ταραγμένη αυτή δεκαετία, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστα μέχρι σήμερα παρασκήνια. Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπαϊωάννου έχει αναλάβει πλειάδα χαρτοφυλακίων από το 1982 και ένθεν. Τελευταία φορά ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2014 (η Ελλάδα εισήλθε στο πρώτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου την Άνοιξη του 2010).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου 82 – 84) και στο πάνελ θα βρίσκονται ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλης Ράπανος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του συγγραφικού έργου, η κρίση της δεκαετίας 2009 – 2019 «δεν είναι µόνο οικονομική. Είναι κοινωνική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική. Οι πολιτισμικές αξίες, η δημοκρατία και οι θεσμοί της αμφισβητούνται και δοκιμάζονται. Η αμφισβήτηση είναι γενική και διάχυτη. Αμφισβητείται το κράτος δικαίου, το ηθικό θεμέλιο κάθε κοινωνίας. Πολιτικές, πνευματικές, ακόµη και δικαστικές ηγεσίες ενθαρρύνουν την ανομία και την πολιτική βία, τα πλέον νοσηρά και επικίνδυνα φαινόµενα για τη δημοκρατική ομαλότητα. Η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης τροφοδοτεί την Κρίση µε τον αχαλίνωτο λαϊκισμό, το ψέμα, τη μυθοπλασία, τις θεωρίες συνωμοσίας και τη σκανδαλολογία. Η θεσμική αμφισβήτηση, η ανυπακοή στον νόµο, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι αποδόμησης της δημοκρατίας. Την ίδια περίοδο, διαμορφώνεται στη χώρα ένα νέο πολιτικό τοπίο, µε ανατροπές και αναδιατάξεις που μεταβάλλουν ριζικά τον εκλογικό χάρτη».