Για το βασικό διακύβευμα των εκλογών, το ενδεχόμενο για δεύτερες κάλπες αλλά και για πιθανή υπηρεσιακή κυβέρνηση ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι ο μόνος στόχος του για τις προσεχείς εκλογές είναι να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, δηλαδή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας και για το λόγο αυτό διεκδικεί πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες.

«Σε αυτή την εκλογική μάχη η χώρα μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Ο καθένας έχει την υποχρέωση να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και την μεγαλύτερη απήχηση. Κανείς δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από την πόρτα. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει με την ετυμηγορία του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Επιδιώκουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα για να συστήσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με συγκλίσεις. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει αυτό το δρόμο. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εφικτός θα είναι αυτός ο στόχος, για να αποφύγουμε πιθανή κυβέρνηση ανοχής κλπ». 

Σημείωσε δε ότι αν δεν επιτευχθεί αυτό θα πάμε αναγκαστικά σε δεύτερες κάλπες. Ωστόσο υπογράμμισε: «Ο  στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών. Και είναι εφικτό. Αυτό που βαραίνει για τους πολίτες είναι το ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αλλά θα το κάνουν στην κάλπη. Αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι συνέχεια αυτού που ζει σήμερα. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προστατεύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». 

«Τερατογένεση η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ»

«Θα ήταν τερατογένεση η σύμπλευσή ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ! Όπως ήταν τερατογένεση η συμπλευσή ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Το δίλημμα είναι: Κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά; Η σύμπλευση των δύο πόλων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με Μητσοτάκη και ΝΔ. Όχι συνεργασίες από δοκιμαστικό σωλήνα και παρακάμερες συμφερόντων». 

«Όχι σε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας»

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Η μεγάλη αλλαγή μπορεί να λάβει χώρα αν την ευλογήσει ο ελληνικός λαός. Αν αποφασίσει ότι θέλει τον κο Μητσοτάκη, τότε εκείνος θα κληθεί να κάνει κυβέρνηση συγκρότηση προοδευτικής συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νικη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να υπάρχουν σενάρια αλλά εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα που το έχω θέσει. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και η ηθική νομιμοποίηση. Αυτοί που θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις σε άλλους εταίρους μας. Αυτό που θα διεκδικήσουμε είναι η αλλαγή μοντέλου. Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κος Μητσοτάκης, οι πιέσεις που θα ασκηθούν ( όχι σε εμάς) στους πιθανούς εταίρους μας θα είναι μικρές;» 

Για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ 

«Η διαδικασία του μετασχηματισμού και της ανασυγκρότησης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια. Είναι πλέον ένα άλλο κόμμα με αναβάπτιση της πλατιάς διαδικασίας στη βάση και με μια σειρά από νέα πρόσωπα που στελεχώνουν τομείς ευθύνης. Με ένα σημαντικό think thank τεχνοκρατών. Πρώτοι θεσπίσαμε το 50-50 στα ψηφοδέλτιά μας με τις γυναίκες να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα πρόσωπα που θα τα συγκροτήσουν θα σας εκπλήξουν. Απαιτείται ανανέωση με πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής που ανακυκλώνονται διαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει και νομίζω θα το δείτε αυτό το επόμενο διάστημα». 

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός»

«O ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές και θα έχουμε μεγάλη αλλαγή στον τόπο. Αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη και όσο περνάει ο καιρός και όσο τα πράγματα οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, να μην προκηρύξει εκλογές το επόμενο διάστημα, η ανάγκη αλλαγής είναι αναπόφευκτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Εκτός και αν πιστεύετε ότι το θύμα με τον θύτη μπορούν να συνεργαστούν. Ο ωτακουστής να συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε. Δεν το πιστεύω, συνεπώς το σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός».  

Για ρωσικές υβριδικές απειλές 

«Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για πυροτέχνημα. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ για παρέμβαση στα εσωτερικά της. Ενδεχομένως να δείχνει και έναν πανικό από τον κο Μητσοτάκη για να δικαιολογήσει το πιθανό αρνητικο του αποτέλεσμα στις εκλογές. Αλλά είναι ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός έλεγχος στην Ελλάδα. Η χώρα έχει τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που μπορεί να προασπίσει ζητήματα κυριαρχίας. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει επαγρύπνηση».