Για την αναβάθμιση των 88 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper αναμένεται να ενημερώσει εντός των επομένων ημερών τη Βουλή των Ελλήνων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το μέλος της κυβέρνησης θα αναφερθεί αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, στο συνολικό κόστος που θα επωμιστεί το ελληνικό κράτος αλλά και στα προτερήματα που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν στην Τανάγρα με επιτυχία οι δοκιμαστικές πτήσεις των δύο πρώτων υπερσύγχρονων μαχητικών F-16 που μετατράπηκαν σε έκδοση Viper από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Εντός του τρέχοντος έτους θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον έξι F-16 σε έκδοση Viper, ενώ ο συνολικός αριθμός των μαχητικών που θα λάβουν τις απαραίτητες μετατροπές θα ανέλθει στα 83 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κ. Δ. Παπακώστα, «είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επιτελείται, καθώς όλα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η εταιρεία υπηρετεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, επιδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία. Η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας στη χώρα, με απόλυτη αφοσίωση στην εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια».