Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Κόσοβο, όπου είχε μια σειρά από συναντήσεις, σχετικές με τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ερωτηθείς για το μπαράζ προκλητικών δηλώσων από Τούρκους αξιωματούχους και του Τούρκου ομολόγου του, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. «Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διαμήνυσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως έχει πάντοτε την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγινε έγινε δεκτός από την Κοσοβάρα Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, ενώ με ανάρτηση που έκανε ο πρώτος στο Twitter, ανέφερε το εξής:

«Διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας».

Σημειώνεται, ότι στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Μπέσνικ Μπισλίμι, πρώτο αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και επικεφαλής Διαπραγματευτή στον Διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κοινή συνάντηση με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στην Πρίστινα (UNMIK, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, EULEX, Γραφείο ΕΕ/EUSR, KFOR και πρέσβεις χωρών Quint, ήτοι Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας).

Οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία Αθήνας-Πρίστινας σε ποικίλους τομείς, όπως οικονομία, ενέργεια, πολιτισμός, επιστήμες, υγεία, παιδεία και τουρισμός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών θα συμπεριληφθούν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι εξελίξεις ως προς τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.