Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό οι παρεμβάσεις έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει προκαλέσει ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυβερνητικές πηγές τις χαρακτηρίζουν δραστικές.

Τονίζουν μάλιστα, ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης όχι μόνο θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα αλλά και θα διορθώσει μια αδικία που είχε υποστεί η μεσαία τάξη. Η παρέμβαση θα είναι, επισημαίνουν ακόμη, οριζόντια για όλους και η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη και γι’ αυτό ανακοινώνει μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές στηλιτεύοντας την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφέρουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι ήδη σε αμηχανία. Σχολιάζοντας δεν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ πριν από λίγο στη βουλή από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν: «η πρόταση κινείται στη λογική της πλειοδοσίας, πρόκειται για μέγιστη πολιτική ανευθυνότητα».

Όλα τα σενάρια

Λογαιασμός ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η παρέμβαση θα είναι οριζόντια και πιθανότατα αναδρομική.

Το πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος αναμένεται να εφαρμοστεί είτε από την 1η Ιουνίου ή και από την 1η Ιουλίου.

Όσον αφορά στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο αν το πλαφόν εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Ειδικά για την αναδρομικότητα αυτή θα αφορά τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και σε νοικοκυριά με μεγαλύτερη κατανάλωση από 300 κιλοβατώρες τον μήνα, με βάση πάντα εισοδηματικά κριτήρια.

Η διάρκεια του εθνικού σχεδίου για το ρεύμα θα φτάσει στο τέλος του 2022 και αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στις αρχές του 2023.