Με στόχο οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος να επιστρέψουν σε επίπεδα κοντά σε αυτά που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πολυεπίπεδο σχήμα παρέμβασης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «φωτιά» που έχει ανάψει στους λογαριασμούς δύσκολα θα σβήσει η παρέμβαση ωστόσο θα είναι τέτοια ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος.

Η παρέμβαση που αναμένεται να προαναγγείλει σήμερα (5/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβλέπει ένα μικτό σύστημα επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική που θα συνοδεύεται με «κόφτες» ανάλογα με την κατηγορία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ) και με συμπληρωματική επιδότηση των λογαριασμών. Η παρέμβαση όπως αναφέρουν οι πηγές θα αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά με επιμέρους διαφοροποιήσεις ενώ θα ενσωματώνει μια μορφή αναδρομικότητας. Σε πρώτη φάση θα καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του έτους με κόστος κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα και στο 2023 αν δεν υπάρξει εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.

Η κυβέρνηση, μετά και την αναθεώρηση του στόχου για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ από 1,4% έχει βάλει ήδη στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους. Σε αυτόν τον «κουμπαρά» έρχονται να προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει τις μηνιαίες επιδοτήσεις, ανοίγοντας μια ομπρέλα προστασίας 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Επιδότηση ρεύματος

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν ενσωματώνει μέτρα συνολικού ύψους 4,336 δισ. ευρώ για το 2022 έναντι μόλις 991 εκατ. ευρώ το 2021 (από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των πιέσεων από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τη μερίδα του λέοντος με 3,614 δισ. ευρώ απορροφούν οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στα 324 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, στα 130 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για αγορά καυσίμων μετά την έκρηξη τιμών, χώρια τα 90 εκατ. ευρώ επιπλέον για την επιδότηση θέρμανσης.

Πληθωρισμός

Με την παρέμβαση την οποία αναμένεται να προαναγγείλει σήμερα ο Πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά παράλληλη θετική επίδραση και στον πληθωρισμό καθώς το κόστος της ενέργειας πυροδοτεί ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Την ερχόμενη Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει άλμα του πληθωρισμού τον Απρίλιο πάνω από το 10%. Στο βαθμό που πράγματι το εθνικό σχέδιο για τη μείωση του κόστους της ενέργειας περάσει καταλυτικά στους λογαριασμούς, διαμορφώνονται οι συνθήκες – υπό την προϋπόθεση ταυτόχρονης ουσιαστικής εποπτείας της αγοράς για το «χτύπημα» κερδοσκοπικών φαινομένων – να υπάρξει και αποκλιμάκωση των τιμών από το καλοκαίρι και μετά.