Με ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ως σύνθημα στην καμπάνια έχει το σύνθημα «Η Δημοκρατία στην Εξουσία». Στόχος του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως φέρεται να τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος προ ημερών, στην τελευταία πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όπου αποφασίστηκε το πότε και πώς θα εκλεγούν η ηγεσία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση, «έχω την ιστορική ευθύνη να αλλάξω το κόμμα και θα το αλλάξω. Τώρα είναι η ώρα».

Επί της ουσίας, πριν καν ξεκινήσει το συνέδριο, καταγράφεται μια ευρεία επικράτηση της ενοποιημένης ομάδας των επονομαζόμενων «προεδρικών» που συσπειρώνονται γύρω από τον κ. Τσίπρα, έναντι της εσωκομματικές αντιπολίτευσης του αριστερού πολυτασικού ρεύματος της «Ομπρέλας» που έχει ως κύριους εκφραστές την ομάδα των «53+» (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Πάνο Λάμπρου, κ.α.), την Ομάδα Βίτσα (Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Έφη Καλαμαρά, κ.α.) και την ομάδα των παλαιών στελεχών στην οποία συγκαταλέγονται ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τέως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Στο 3ο Συνέδριο θα δοθεί η δυνατότητα στον κ. Τσίπρα ν’ αλλάξει το κόμμα και να το φέρει πλήρως στα μέτρα του και στους σχεδιασμούς που έχει θέση, καθώς όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να το πράξει σε πλήρη έκταση υλοποιώντας το όραμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πάντως πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αμφισβητήσουν τη μετατροπή του κόμματος από αμιγώς αριστερό σε κεντροαριστερό και αρχηγοκεντρικό. Ωστόσο όπως τονίζεται από το περιβάλλον του προέδρου, ο στόχος είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και ακολούθως, εκμεταλλευόμενος τον εκλογικό νόμο, να συγκυβερνήσει με κόμματα της δημοκρατικής παράταξης (πρωτίστως με το Κίνημα Αλλαγής, κι αν απαιτηθεί και με άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προκειμένου να μην ξαναγίνει πρωθυπουργός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης).

Τέλος όσον αφορά την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (θέση την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει να κατέχει ο κ. Τσίπρας καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη υποψηφιότητα στον ορίζοντα), αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου. Την ίδια ημέρα θα εκλεγεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή. Θα υπάρχουν δύο διαφορετικές κάλπες σε 500 τμήματα ανά την Επικράτεια. Για την εκλογή προέδρου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ενώ για την ανάδειξη των 300 προσώπων που θα στελεχώνουν την νέα Κεντρική Επιτροπή θα συμμετέχουν όλοι όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 21 Μαρτίου τρέχοντος έτους.

Μάλιστα ο καταμερισμός των θέσεων στο κομματικό όργανο θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα εκλεγούν 10 μέλη, από την κεντρική Μακεδονία 34, από την Δυτική Μακεδονία 10, από την Ήπειρο 10, από τη Θεσσαλία 12, από τα νησιά του Ιονίου πελάγους 6, από την Δυτική Ελλάδα 20, από την Στερεά Ελλάδα 8, από την Αττική 150, από την Πελοπόννησο 14, από το Βόρειο Αιγαίο 4, από το Νότιο Αιγαίο 4, από την Κρήτη 16 και από το εξωτερικό 2.