Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα όσον αφορά τα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η κ. Νίκη Κεραμέως αναφέρει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «φέτος έχουμε το υψηλότερο ποσοστό εγγραφής (έως και 95%) και φοίτησης (75%) μαθητών προσφύγων» και πως συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε τα ποσοστά να φτάσουν το 100%».

Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο που τους παρέχει ίσες ευκαιρίες μάθησης και τους υποστηρίζει συναισθηματικά. Και τον υλοποιούμε με συγκεκριμένες δράσεις:

  • Προσλήψεις 1.540 εκπαιδευτικών για τις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και τις Τάξεις Υποδοχής, πιο έγκαιρα από ποτέ.
  • Ένταξη μαθητών προσφύγων σε Τάξεις Υποδοχής – δηλαδή 15 ώρες/εβδομάδα οι μαθητές παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικών και τις υπόλοιπες ώρες, στην κανονική τους τάξη, μαθήματα στα οποία η λεκτική επικοινωνία δεν είναι κεντρική, π.χ. Γυμναστική, Μουσική, Καλλιτεχνικά κτλ.
  • Παροχή τηλεφωνικής και δια ζώσης διερμηνείας σε 20 γλώσσες, π.χ. για θέματα εγγραφής μαθητών
  • Απλοί και κατανοητοί οδηγοί για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε διάφορες γλώσσες
  • Η πρώτη μαζική επιμόρφωση 400 ωρών για εκπαιδευτικούς σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ποιοτικής ένταξης μαθητών με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο στο σχολείο».

Κατά την υπουργό, «τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς το ακούραστο έργο των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι με τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους διαμορφώνουν ένα πραγματικά συμπεριληπτικό σχολείο. Πολλές ευχαριστίες στη UNICEF Greece που στηρίζει συστηματικά την προσπάθεια για ουσιαστική ενσωμάτωση παιδιών προσφύγων στα σχολεία μας».

Φέτος έχουμε το υψηλότερο ποσοστό εγγραφής (έως και 95%) και φοίτησης (75%) μαθητών προσφύγων – συνεχίζουμε και…

Posted by Niki Kerameus on Monday, April 4, 2022