Μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα διανύει ο πλανήτης και ειδικά η Ευρώπη παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ακόμα ανυπολόγιστες.

Η Αθήνα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό όλα όσα γίνονται τόσο στην Γηραιά Ήπειρο, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δυστυχώς όμως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε ούτε μια αχτίδα φωτός για λήξη αυτής της ένοπλης σύγκρουσης με την Ρωσία να μην υπολογίζει κανέναν. Μια εισβολή που ξεκίνησε με προοπτική να διαρκέσει λίγα 24ωρα, πλέον μετράει σχεδόν έναν μήνα.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, οι επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή πληγώνουν την ελληνική οικονομία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ. Με την Ελλάδα να είναι ακόμα υπό εποπτεία ο όποιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος. Αν ο πόλεμος αυτός δεν τελειώσει σύντομα τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Κάποια από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί έχουν χρονικό ορίζοντα τριμήνου. Αν τελικά χρειαστεί να παραταθούν, η Αθήνα θα είναι δύσκολο να τα υποστηρίξει από μόνη της. Για τον λόγο αυτό ελπίζει πολλά από την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας. Αν όμως δεν υπάρξει αποτέλεσμα και η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τότε τα περιθώρια στενεύουν.

Προς το παρόν, το Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο, μέσω των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί από τον πρωθυπουργό, να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Να καταδειχθεί ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Παράλληλα όμως με την πίεση για ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα, αναζητείται ένα plan B. Ένα σχέδιο το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο αλλά χωρίς οι συνέπειές του να είναι καταστροφικές για την πορεία της οικονομίας.

«Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνησή μας έχει θεσμοθετήσει «κόφτη κερδών» ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται ακατάπαυστα για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Αξιοποιώντας και αυτό το εργαλείο, η Πολιτεία με τους μηχανισμούς της εξετάζει την πορεία των οικονομικών όλων των εταιρειών που εμπλέκονται με αγαθά που παρατηρούνται μεγάλες ανατιμήσεις, της ενέργειας και των καυσίμων συμπεριλαμβανομένων», δήλωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς επιπλέον μέτρα στήριξης, ακόμα και αν είναι και πάλι στοχευμένα όπως τώρα, θα ανατρέψουν όλους τους σχεδιασμούς και θα ρίξουν έξω όλους τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο για το επόμενο διάστημα.