Εκτός συνόρων μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται σήμερα το απόγευμα το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς στέλνοντας μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και επιδιώκοντας ευρύτερη οικονομική παρουσία στην περιοχή, καθώς η οικονομική διπλωματία και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ουκρανική κρίση και μεταναστευτικό

Ένταση στα σύνορα Ουκρανίας Ρωσίας

Μία ημέρα μετά, την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να λάβει μέρος στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο το μεταναστευτικό με την ελληνική πλευρά να υπογραμμίζει την ανάγκη για αποδοτικότερη φύλαξη των συνόρων αλλά και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει στενότερη συνεργασία ανάμεσα μεταξύ Ε.Ε και αφρικανικών χωρών για την επιστροφή μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν άσυλο.

Είναι σαφές, ότι στις συζητήσεις των ηγετών θα κυριαρχήσει η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δύο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα κράτη – μέλη, καθώς αφενός πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα και αφετέρου είναι απαραίτητο να υπάρξει plan b για την ενεργειακή τροφοδοσία σε περίπτωση αποσταθεροποίησης. Όλα αυτά βέβαια θα συζητηθούν και σε ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ομολόγους του.

Στη Γερμανία με θέμα την ασφάλεια

Τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του πρωθυπουργού θα είναι την Παρασκευή το Μόναχο, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη ασφαλείας Munich Security Conference. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε πάνελ για την προάσπισή της Δημοκρατίας, μαζί με την Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ. Στην εν λόγω διάσκεψη θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, συμμετέχοντας στις εργασίες και τις δύο μέρες (19-10/2).

Η πρώτη επίσκεψη στη Σερβία

Το αποτύπωμα της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια θα επιχειρήσει να αφήσει και στην Σερβία ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στο Βελιγράδι, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ως «οδηγού» για ολόκληρη την περιοχή, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή , κατεύθυνση στην οποία η Ελλάδα συνδράμει και θα συνεχίσει να συνδράμει.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Οκτώβριο. Στόχος της επίσκεψής του στο Βελιγράδι είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις υποδομές, και την ενέργεια, καθώς η Ελλάδα όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.