Καλεσμένος στο «Ενώπιος Ενωπίω» είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης (13/01) όπου μίλησε αρχικά για την πορεία της πανδημίας, τον εμβολιασμό, τις ΜΕΘ, το εθνικό σύστημα υγείας και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Σε ότι αφορά τώρα την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε. Αν μπει κάποιος σε ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, κινδυνεύει να μην βγει ζωντανός».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δήλωση του στη Βουλή για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, που προκάλεσε την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «η δήλωση, όπως ερμηνεύθηκε, θα έπρεπε να είναι καλύτερα διατυπωμένη».

«Το αναγνώρισα και στη Βουλή. Δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίσω. Έστω και εκτός ΜΕΘ όμως υπάρχει μια βασική φροντίδα στον άρρωστο, ο οποίος θα μπει αργά ή γρήγορα σε μια ΜΕΘ» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Μιλώντας για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει σκοπό να τον επεκτείνει, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα πρόστιμα για τους άνω των 60 θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τις επόμενες ημέρες. «Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις».

Μονοκλωνικά αντισώματα

Προμηθευτήκαμε από τους πρώτους τα μονοκλωνικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στη «Δέλτα», αλλά όχι στην «Όμικρον». Όπλο στην φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «κεκαλυμμένο αντιεμβολιασμό» πίσω από το ζήτημα με τα μονοκλωνικά.

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιχείρηση «Ελευθερία». «Ήταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ειδικά μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

«Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική», είπε ο πρωθυπουργός. Έκανε πίσω επειδή δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση, για «δολοφονία χαρακτήρα» μίλησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου προσβάλλουν την επιστήμη», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τέταρτη δόση

Για να είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να κάνει 3 δόσεις. Διαφορετικά δεν θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια, την ελευθερία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα γίνει ενδημία και είναι πιθανό όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη και για τον κορονοϊό. Κάποιες συνήθεις, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία, τα ΜΜΜ νομίζω ότι θα μείνουν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Τι δήλωσε ακόμη για τα τεστ, τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και την ανεργία