Καλεσμένος στο «Ενώπιος Ενωπίω» είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης (13/01) όπου μίλησε αρχικά για την πορεία της πανδημίας, τον εμβολιασμό, τις ΜΕΘ, το εθνικό σύστημα υγείας και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας. Είχαμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη του προηγούμενου μήνα, έχουμε μια αποκλιμάκωση τώρα και όλα τα στοιχεία και από τις άλλες χώρες δείχνουν ότι είναι καλοκαιρινό μπουρίνι. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά όχι νοσηρότητα, δεν είναι γρίπη και οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν και κινδυνεύουν από την Όμικρον. Η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα και εκτιμώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και του κύματος τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε αρχικά.

«Πρέπει να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό, για να μην έχουμε άλλη μετάλλαξη, να κάνουμε πάρα πολλά τεστ, να παίρνουμε τα βασικά μέτρα ασφάλειας, τα μέτρα πιστεύω ότι τα πήραμε την κατάλληλη συγκυρία και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν και κινδυνεύουν και απο τη μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε:

«Ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Διαχειριστήκαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι την κούραση όλων… Όμως πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα και που έναν χρόνο πριν. Ως προς τους νεκρούς ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όμως έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί».

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ και έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος. Έχουμε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τονίζοντας ότι «δεν κατέρρευσε, ούτε θα καταρρεύσει».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ΕΣΥ δέχεται πίεση εδώ και 24 μήνες, ενώ υπογράμμισε πως αυτοί που χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι.

Αναφορικά με τις ανάγκες των νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ στην ερώτηση γιατί δεν έχει μεγάλη συμμετοχή ο ιδιωτικός τομέας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές είναι στενή από την πρώτη στιγμή.

Για lockdown

Δεν θα υπάρξει lockdown, το είχα πει με σιγουριά από το Σεπτέμβριο. Το λέω με βάση τα δεδομένα που έχω σήμερα. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη σημασία της οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομία αναπτύχθηκε το 2021 με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όλα αυτά δεν είναι αμελητέα.