Καλεσμένος στο «Ενώπιος Ενωπίω» είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης (13/01) όπου αφού αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και στη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, στις καινούργιες θεραπείες από το στόμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, την υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα και την σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, μίλησε για τα τεστ και το πλαφόν που έχει οριστεί. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μπερδεύουν το πλαφόν με την ορισμένη τιμή του μοριακού τεστ».

Αρχικά, δήλωσε πως η χώρα μας πραγματοποιεί πολλά τεστ κορονοϊού. «Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη» και συνέχισε: «Υπάρχουν δομές που προσφέρουν δωρεάν μοριακό τεστ. Σε καμία χώρα της Ευρώπης, δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ». Ολοκλήρωσε το θέμα απαντώντας σε ερώτηση για την τιμή των τεστ λέγοντας: «Κάποιοι μπερδεύουν το πλαφόν με την ορισμένη τιμή του μοριακού τεστ».

Έπειτα, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί μία ζημιά.

Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση.

Είναι μία σημαντική παρέμβαση που θα βοηθήσει την εστίαση αυτή τη στιγμή. Ο σκοπός μας πάντα ποιος είναι, κ. Χατζηνικολάου; Να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Δεν θα θέλαμε άνθρωποι αυτή τη στιγμή,  εργαζόμενοι στην εστίαση να χάσουν τη δουλειά τους επειδή κάποια επιχείρηση πιέζεται προσωρινά.

Και τονίζω το προσωρινά διότι ειδικά η εστίαση βοηθήθηκε πάρα πολύ από το κράτος με σημαντικότατα ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με κάλυψη των ενοικίων, μετάθεση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Και η εστίαση, για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι να μας χτυπήσει το κύμα της Όμικρον πήγαινε -και πιστεύω και θα πάει και στη συνέχεια- πάρα πολύ καλά.

Άρα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφάλειας σε αυτές τις εβδομάδες -ελπίζουμε ότι θα είναι εβδομάδες- μέχρι να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία και να απομακρύνουμε και τους λίγους περιορισμούς οι οποίοι όμως δεν είναι για την εστίαση και για τον πολιτισμό αμελητέοι».

Στο θέμα των σχολείων και στο αν χρειαστεί να ξανακλείσουν και πάλι λόγω κρουσμάτων, υποστήριξε: «Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Άνοιξαν πολύ οργανωμένα και σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά. Ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός και υπεύθυνος». Συμπλήρωσε, δε, πως το μέτρο του 50+1 «μας το επέδειξε η Επιτροπή».

«Η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας»

Μιλώντας για το ζήτημα της ανεργίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% και αυτό εν μέσω πανδημίας. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν ο αριθμός γίνει μονοψήφιος. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται με τις επενδύσεις. Επενδύσεις, δόξα τω Θεώ, έχουμε φέρει πολλές στη χώρα και το συνολικό περιβάλλον στην Ελλάδα και η αισιοδοξία που υπάρχει για τις προοπτικές της οικονομίας, είναι αυτή η οποία επιτρέπει σε εγχώρια αλλά και σε ξένα κεφάλαια να επενδύσουν».

Πρόσεθσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν φύγει η ομίχλη της πανδημίας και το προσωρινό πρόβλημα της ακρίβειας ότι η ελληνική οικονομία έχει μεσομακροπρόθεσμες εξαιρετικές προοπτικές. Το αποδείξαμε εξάλλου το ’21, θα το αποδείξουμε και το ’22 και το ’23. Γίνονται, λοιπόν, επενδύσεις. Γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά , τα οποία είχαν φύγει. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Για να το πω με απλά λόγια, είχα βρεθεί χθες στον ΟΑΕΔ, ότι ο ΟΑΕΔ αντί να επιδοτεί την ανεργία επιδοτεί την εργασία. Θα έρθει σε μία επιχείρηση και θα πει για 12-18 μήνες θα επιδοτήσω εγώ πλήρως ή μερικώς το μισθολογικό κόστος αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές. Δημιουργήσαμε παραπάνω από 50.000 θέσεις εργασίας έτσι μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022. Έχουμε σημαντικούς πόρους για τέτοιες πολιτικές».

Αναφέρθηκε, δε, και στο «Πρώτο Ένσημο»: «Πάρτε για παράδειγμα το «Πρώτο Ένσημο». Εξαιρετικά σημαντικό για νέα παιδιά τα οποία συχνά έρχονται και μας λένε «μα δεν μπορώ να βρω δουλειά γιατί ο εργοδότης μου λέει ότι δεν έχω προϋπηρεσία». Τώρα θα δώσω λεφτά και στον εργαζόμενο και στον εργοδότη για έξι μήνες αν προσλάβει ένα νέο κάτω των 29 ετών ο οποίος δεν έχει κολλήσει κανένα ένσημο μέχρι στιγμής στη ζωή του.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών. Οι πρώτες αφορούν την ελεύθερη οικονομία. πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Οι δεύτερες αφορούν το τι κάνουμε στις ενεργητικές πολιτικές, πώς θα επιδοτήσουμε δηλαδή τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς εργασίας, η οποία συνδέεται άμεσα και με την πορεία της οικονομίας.