Την πρώτη του ευρωπαϊκή μάχη με την ιδιότητα του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να δώσει τις προσεχείς ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο νέος αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώκει να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που ανήκει επίσης στο κλαμπ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και γνωρίζονται εδώ και χρόνια μεταξύ τους.

Το κλείσιμο του επικείμενου ραντεβού γίνεται μεταξύ άλλων για εθνικούς λόγος, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης θα θέσει στον συνομιλητή του το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραφε ο Ισπανός πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εξαγωγή όπλων στη γειτονική χώρα. Για το θέμα αυτό μάλιστα ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει και ερώτηση στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας την εν λόγω συμφωνία ως ασύμβατη με την Κοινή Ευρωπαϊκή Θέση για τις εξαγωγές όπλων και την περιφερειακή ασφάλεια. Άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος, όπως τονίζουν συνεργάτες του, να επαναφέρει στα ευρωπαϊκά όργανα την πρόταση περί εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όταν άκουγε αιτιάσεις πως εάν εκλεγεί δεν θα μπορεί να δίνει μάχες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έφερνε ως παράδειγμα τον Σάντσεθ. Όπως τόνισε, δύο σοσιαλιστικά κόμματα πήγαν να καταρρεύσουν στην Ευρώπη, το πορτογαλικό και το ισπανικό. «Σήμερα είναι τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης και τα έκαναν μεγαλύτερα δύο άνθρωποι που όταν εκλέχθηκαν δεν ήταν ούτε ο ένας βουλευτής, ούτε ο άλλος». Ο νυν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Άρα υπάρχουν παραδείγματα και κραυγαλέα, που πήραν κόμματα σε δύσκολη κατάσταση άνθρωποι που δεν ήταν βουλευτές και τα έκανα πολύ μεγάλα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η δική μου διεθνής παρουσία είναι μειονέκτημα».