Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συνόδευε στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες», όπου «βασικά θέματα η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, η αντιμετώπιση του Covid 19, το κράτος δικαίου και η μετανάστευση», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σταχυολογώ:

  • Η πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από κοινού με άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης αναδείχθηκε η σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως πηγή φυσικού αερίου και η ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης με τις χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος. Επισημάνθηκε επίσης ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δεν ακριβαίνει το ηλεκτρικό αλλά το αντίθετο.
  • Στην μετανάστευση πιστεύω ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα. Επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές. Παράλληλα κατέστη κοινός τόπος η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΕΕ των υποδομών που συμβάλλουν στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης».

«Τα συμπεράσματα αυτά, που απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της χώρας μας, είναι αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης πολυμερούς διπλωματίας στα πλαίσια της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.Βασικά θέματα η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα…

Posted by Miltiadis Varvitsiotis on Friday, October 22, 2021