Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν από τον κορονοϊό.

«Ελλάδα και Κύπρος είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται το πλαίσιο των αποφάσεων, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για την Άγκυρα και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μία δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη, που είναι το εμβόλιο. Έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Οι επιδημιολόγοι μας έχουν πει πως ή θα κάνουμε όλοι το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

«Εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα πιο φτηνές από την ενέργεια που παράγεται από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο, τόνισε. Και συνέχισε: Όσο μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση θα έχουμε φτηνή ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό και δεν παράγουν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι απασχόλησε του 27 το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί μετά από παρεμβάσεις δικές του το τελικό κείμενο είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή. Γίνεται όπως είπε ρητή αναφορά επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016 και ρητή αναφορά για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς και αυτό αφορά την Τουρκία αλλά και την Λευκορωσία, όπως σημείωσε. Εκφράζεται τόνισε με σαφήνεια η αποφασιστικότητα της ΕΕ για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην παράγραφο 20 καλεί την Κομισιόν να προτείνει αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας. Υπήρξε ξεκάθαρη στήριξη, υπογράμμισε, των κρατών μελών να φυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Έχω μεγάλο σεβασμό για την καγκελάριο Μέρκελ

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα. Όπως είπε «Σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ συμμετείχε στο τελευταίο της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Δήλωσε ικανοποιημένος που αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να έρθει στην Αθήνα. «Είναι μια ευκαιρία και για εκείνη και για εμένα να κάνουμε απολογισμό. Έχω μεγάλο σεβασμό για την καγκελάριο για την σταθερότητα και την ευθυκρισία που την διακρίνει έτσι ώστε σε κρίσιμες στιγμές να λαμβάνονται αποφάσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Είναι η πρώτη που θα ομολογήσει ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πολλά από τους Έλληνες αλλά την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια γιατί είμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή. Αφορά όμως άλλες χώρες και δεν μπορούμε να τις εμποδίσουμε. Είναι μια πηγή ενέργειας που δεν εκπέμπει ρύπους. Για το φυσικό αέριο η χώρα μας δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αλλά στην Καβάλα δρομολογείται εκχώρηση περιουσιακού στοιχείου για να γίνει αποθήκη».