Να ισορροπήσει μεταξύ κανονικότητας των εμβολιασμένων και άκαμπτης στάσης των αντιεμβολιαστών επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς η νέα καθημερινότητα επαναφέρει τις ελευθερίες σε όσους έχουν δεχθεί το «δώρο» της επιστήμης, ενώ οι πιέσεις συνεχίζονται για τους υπόλοιπους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για τους πολίτες άνω των 50 ετών και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σε όλα αυτά βάζει και πάλι πλάτη η εκκλησία και με τον πιο επίσημο τρόπο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο να στέλνει αυστηρό μήνυμα σε όσους υποκινούν μέσω της θρησκείας το αντιεμβολιαστικό κίνημα δείχνοντας ακόμα και την πόρτα της εξόδου!

Την ίδια ώρα, ζήτημα χρόνου να μπουν στο οπλοστάσιο της επιστήμης είναι και τα μονοκλωνικά φάρμακα. Το πολύ στις αρχές Νοεμβρίου θα φτάσουν στην χώρα μας αφού το μόνο που αναμένεται είναι η οριστική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Να αποτειχιστούν όσοι έχουν διαφορετική άποψη

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν μάσησε τα λόγια του κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλινίκου, ο κ. Ιερώνυμος έκανε χρήση της λέξης αποτείχιση και κάλεσε όσους βάζουν την βούλησή τους πάνω από εκείνη της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν. Με άλλα λόγια δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όσους ιερωμένους δεν συντάσσονται με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Είπε χαρακτηριστικά: «Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός. Αλλά θα πρέπει να έρθει και να πει «πατέρα μου εγώ αυτό είμαι» και να αφήσει τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του και από εκεί να έχει τις θέσεις τις δικές του. Υπάρχει μια φράση, που πολλοί την ακούνε και ανατριχιάζουν: αποτειχίζομαι. Αυτός, λοιπόν, που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου, έρχεται και λέει αυτά που είναι δικά μου πιστεύω, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως «σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή, κάνω αυτό που θέλω».

Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά του θυσιαστηρίου, αλλά και αυτούς που υπηρετούμε. Οι ανάγκες των καιρών μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, η αποιεροποίηση των πάντων γύρω μας, είτε λέγεται οικογένεια, έγινε λέγεται νεότητα, είτε λέγεται παιδεία, είτε λέγεται στρατός».

Έρχονται τα μονοκλωνικά φάρμακα

Η τροπολογία υπάρχει -έχει ήδη ψηφιστεί και σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει μονοκλωνικά φάρμακα. Από τις 55.000 δόσεις που σύντομα θα αποκτήσει η ΕΕ η Ελλάδα δικαιούται 2.000 σε πρώτη φάση από την εταιρεία Roche. Το μόνο που απομένει για την χορήγησή τους στους ασθενείς με κορονοϊό είναι να δώσει την οριστική του έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το φάρμακο θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες και το κόστος θα καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος. Σημειώνεται ότι κάθε δόση κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ θεωρούνται αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.

Πρόκειται για πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στα επιστημονικά εργαστήρια και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον ιό.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η χορήγησή τους βελτιώνει την επιβίωση σε υψηλού κινδύνου μη νοσηλευόμενους ασθενείς με τον ιό, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου κατά 70% , αλλά και κατά 4 ημέρες τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Διήμερο με ξεφάντωμα αλλά και λουκέτα

Οι έλεγχοι ήταν πραγματικά αυστηροί αλλά και χιλιάδες. Οι αρχές επιχείρησαν να δείξουν ότι ναι μεν οι ελευθερίες είναι περισσότερες αλλά κάποιες από τις απαγορεύσεις ήρθαν για να μείνουν και έτσι να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τα πρωτεία σε ελέγχους έχει η Κρήτη με τα λουκέτα να μπαίνουν ακατάπαυστα ειδικά το Σάββατο το βράδυ.

Αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε σε πέντε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Χανιά και ένα στο Ρέθυμνο, οι υπεύθυνοι των οποίων επέτρεψαν την είσοδο σε ανεμβολίαστους πελάτες. Στις επιχειρήσεις αυτές, εκτός από το λουκέτο επτά ημερών, επιβλήθηκε και πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ διενεργήθηκαν στο νησί 2.393 έλεγχοι.

Αμετανόητη έστησε κορονοπάρτι στην Θεσσαλονίκη

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος μίας 46χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, η οποία φέρεται ότι νοίκιασε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο για την οργάνωση κορονοπάρτι, με τη συμμετοχή 100 ατόμων. Η γυναίκα νοίκιασε τον χώρο σε δύο άτομα παραβιάζοντας τα έκτακτα μέτρα της δημόσιας υγείας για τον κίνδυνο της πανδημίας. Από τις αστυνομικές αρχές, βρέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στον ιδιωτικό χώρο τα 100 άτομα και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στην 46χρονη. Παράλληλα, γίνονται έρευνες για την ταυτοποίηση των δύο ατόμων που νοίκιασαν το χώρο.