Στις θετικές εξελίξεις σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και τα χάπια κατά του κορονοϊού, που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά με τα εμβόλια κατά της πανδημίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας πως αυτά όταν κυκλοφορήσουν θα είναι δωρεάν χωρίς καμία συμμετοχή του ασθενή.

Σχετικά με τα μονοκλωνικά και τα φάρμακα κατά του κορονοϊού σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν οριοθετηθεί οι εγκρίσεις σε όλα. Αναφορικά με τα φάρμακα για τον κορονοϊό δήλωσε ότι είναι σε φάση μελέτης αλλά τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Τόνισε όμως, συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά, ότι επειδή έχουν μικρή παραγωγή δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτά, από τη στιγμή που έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη είπε ότι τόσο τα μονοκλωνικά όσο και τα χάπια θα είναι δωρεάν, και θα καλύπτεται όπως καλύπτεται για τα ακριβά φάρμακα, χωρίς καμία συμμετοχή από τον ασθενή.

Επάρκεια κάλυψης για τρίτη δόση

Αναφορικά με τον εμβολιασμό ανέφερε ότι δεν είμαστε τρομακτικά μακριά από τον στόχο εμβολιασμού του 70 με 80% του ενήλικου πληθυσμού. «Νομίζω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή κάλυψη. Σαφώς θέλουμε μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 157 διασωληνωμένους και από αυτούς 3 είναι εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 92% είναι μη εμβολιασμένοι όταν ήδη οι μισοί περίπου από τους ενήλικες έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ μεγάλη ασπίδα το εμβόλιο για να το αφήσουμε και να μην το κάνουμε. Νομίζω ότι είμαστε πολύ καλύτερα από εκεί που ήμασταν πέρσι. Πέρσι δεν ήταν κανείς εμβολιασμένος και στη Βόρεια Ελλάδα αυτό ήταν ένα πάρα πολύ βαρύ τίμημα» πρόσθεσε.

Σχετικά με την χορήγηση τρίτη δόσης εμβολίου, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια κάλυψης. Δηλαδή, όπως είπε, το «ότι έχουμε 10 εκ. πολίτες και έχουμε εμβόλια για 10 εκ. πολίτες και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ασφάλεια σε ένα ποσοστό 90% τουλάχιστον. Και αν χρειαστεί και 3η δόση, μπορούμε να την έχουμε για όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός είπε ότι θα ήταν καλό να χορηγηθεί σε όλο τον πληθυσμό. Είμαστε κοντά σε αυτό και συντασσόμαστε».

Όπως ανέφερε, αύριο αναμένονται οι αποφάσεις, σχετικά με τις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαζόμαστε. «Σε εσωτερικούς χώρους όταν είμαστε μόνο εμβολιασμένοι πιθανόν να μπορούμε να αφαιρέσουμε τις μάσκες» είπε.

Μιλώντας για την αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού η αναπληρώτρια υπουργός διέψευσε τα στοιχεία που μας κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης. «Αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων», ανέφερε, «είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.