Πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους για τον κορονοϊό αλλά και τέλος στα τοπικά lockdown φέρνουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Η καθημερινότητα των πλήρως εμβολιασμένων θα αλλάξει από το Σάββατο καθώς τα νέα μέτρα δίνουν μεγαλύτερες ελευθερίες με στόχο τη μετάβαση προς την κανονικότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τους περιορισμούς για όσους επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ισχύ 15 ημέρες και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθούν, ενώ σε πρώτη φάση η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από το ερχόμενο Σάββατο 09/10/2021.

Στόχος όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας και με μια πίεση που έχει ο κόσμος, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται, να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης. Σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, να προστατευόμαστε αλλά να κερδίζουμε πίσω και τη ζωή μας και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα της ελευθερίας».

Τα μέτρα που αίρονται για όλους

Το τέλος των lockdown σημαίνει ότι τόσο εμβολιασμένοι όσο και ανεμβολίαστοι δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς στις «κόκκινες» περιοχές, καθώς σε αυτές δεν θα υπάρχουν πλέον τα μέτρα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ η εστίαση θα λειτουργεί κανονικά με μουσική.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο χάρτης θα εξακολουθεί να παίρνει διάφορα χρώματα αλλά αυτό θα γίνεται μόνο για ενημερωτικούς λόγους.

Περαστικοί στο κέντρο της Αθήνας

Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους

Όσον αφορά στους κλειστούς αμιγείς χώρους διασκέδασης σε όλη την επικράτεια δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός από το Σάββατο για τους εμβολιασμένους. Οι τελευταίοι θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους αυτούς χωρίς περιορισμούς έχοντας τη δυνατότητα να διασκεδάζουν ακόμα και όρθιοι.

Όπως διευκρινίστηκε, θα συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως η αντισηψία, ενώ για το προσωπικό θα συνεχίσουν να υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, οι ανοιχτοί χώροι που έχουν επιλέξει να λειτουργούν ως αμιγείς για εμβολιασμένους δεν θα υπόκεινται, επίσης σε περιορισμούς.

Αναφορικά με τους μικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν και πριν για όλους.

Το ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσει να είναι δύσκολη καθώς αφενός θα εξακολουθούν να μην μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Η είσοδος στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία επιτρέπεται μόνο με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν, ενώ το ίδιο ισχύει και για θέατρα και σινεμά.

Αναφορικά με τους χώρους εργασίας για τους ανεμβολίαστους ισχύουν τα εξής:

  • Συγκεκριμένα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ και αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Υποχρεωτικά είναι και τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  • Για τους φοιτητές που επίσης είναι ανεμβολίαστοι απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ το κάθε τεστ.
  • Εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα πάντα με δική τους δαπάνη και μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.