«Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, δύο είναι τα ουσιώδη ζητούμενα. Πρώτον, η διατηρήσιμη μείωση των παράνομων ροών προς την EE και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η ουσιαστική αλληλεγγύη. Η Ελλάδα έχει πει και κάτι παραπάνω. Δεν μιλάει μόνο για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά και για την άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων μετακίνησης εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές διαδικασίες ασύλου και για ευρωπαϊκούς κανονισμούς και μετά να μιλάμε για εθνική ευθύνη». Αυτά επεσήμανε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση συμβατικών συμφωνιών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD).

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίνεται σήμερα από την Ολομέλεια η Σύμβαση προσχώρησης της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς που παρεμβαίνει στη συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο εντός και εκτός Ευρώπης, προωθώντας τον διάλογο μεταξύ διαφόρων γεωγραφικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών χωρών προέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη».

Μηταράκης: Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα

Ο Μηταράκης στη Βουλή

Στην αναφορά προηγούμενων ομιλητών ότι η πλειονότητα των χωρών που ανήκουν σε αυτόν τον Οργανισμό δεν είναι χώρες της Μεσογείου, είπε ότι αυτό είναι «σωστό» και ότι «αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος αυτού του φόρουμ, για να μπορέσουμε να έχουμε δίαυλο επικοινωνίας με τις χώρες εκτός των μεσογειακών χωρών με τις οποίες έχουμε ήδη μια πολύ στενή και θεσμική πλέον συνεργασία. Θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί για να πετύχουμε μία συμφωνία που να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, αυτός ο διάλογος κυρίως με χώρες -ας επιτραπεί ο όρος- διαφορετικής σχολής σκέψης, για μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος», συμπληρώνοντας πως «η συμμετοχή μας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά ως αντίβαρο στη συμμετοχή της Τουρκίας, παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση για τις θέσεις της χώρας μας και για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, όπου η Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσης του 2016 έχει αναλάβει την υποχρέωση να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις λέμβων ή από τα χερσαία σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μηταράκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «η προσχώρηση της Ελλάδας στον ICMPD επιβεβαιώνει, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και του Οργανισμού, όπως αποτυπώνεται στη δραστηριοποίηση υπηρεσιών της χώρας μας σε περιφερειακά προγράμματα δράσης. Μας δίνει, λοιπόν, την ευκαιρία να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας στον διάλογο για τη μεταναστευτική πολιτική».

«Πρέπει να περιορίσουμε δραστικά το μέγεθος του προβλήματος του μεταναστευτικού, για να μην ξαναζήσουμε τα λάθη του 2015, όπως είπαν ομόφωνα οι υπουργοί Εσωτερικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και σήμερα για την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης, και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.