Αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαρά και την ήττα του στις εκλογές της Κυριακής είναι το σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικεντρώνεται στο τι έφταιξε και ποιες ήταν οι κινήσεις που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Πριν από ένα χρόνο, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού: Η οικονομία είχε βγει από εξαετή ύφεση, το κόστος δανεισμού έπεφτε και η Ελλάδα μόλις είχε αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, ο 63χρονος πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να αφήσει το πρωθυπουργικό του γραφείο με το μέλλον της Ελλάδας να είναι αβέβαιο, όπως ακριβώς ήταν τον Ιούνιο του 2012 όπου ανέλαβε την εξουσία. Το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές της Κυριακής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αξιοποίησε στο έπακρον την οργή», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ποτήρι, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου Jonathan Sterns, ξεχείλισε λόγω των περικοπών που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις καθώς και η αύξηση της φορολογίας. «Ο Σαμαράς είναι επίμονος και έδειξε πολιτικό θάρρος», είπε ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε: «Γέμισε την κυβέρνησή του ανθρώπους που δεν ενέπνεαν σιγουριά. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει όλες του τις ευκαιρίες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι λάθος υπολογισμοί και πολιτικοί χειρισμοί σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική κατάσταση οδήγησαν μοιραία στην ήττα.

Παρά τα εύσημα της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση που είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία, ο Αντώνης Σαμαράς έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Μέχρι τα τέλη Μαΐου, ο Σαμαράς είχε το πάνω χέρι. Είχε λάβει την προεδρία της ΕΕ και υποστήριζε ότι η συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ήταν σταθερή. Είχε τονίσει πως τα δύσκολα μέτρα που έπρεπε να πάρει ήταν παρελθόν. Η κυβερνητική εμπιστοσύνη ανέβηκε τον Απρίλιο, όταν η Ελλάδα επέστρεψε ξανά στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα έκανε την εμφάνισή του, ένα χρόνο πριν από τότε που το περίμεναν οι Ευρωπαίοι», αναφέρει το Bloomberg.