Ολομέτωπη επίθεση στην Ελλάδα έκαναν με εμπρηστικές δηλώσεις τους σήμερα (9/9) τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε συμπόσιο για το Αιγαίο και τη γειτονία με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί ένταση και ζήτησε να αποφεύγει τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τη συνεργασία βάσει του δίκαιου γειτονίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το Open.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ ο οποίος είπε ότι είναι «φρούδα όνειρα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια», κατηγορώντας τη χώρα ότι σχεδιάζει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της.

«Η 9η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία του τέλους της περιπέτειας που έζησε η Ελλάδα. Και δεν πρέπει να ξεχνούν οι Έλληνες πόσο ακριβά πλήρωσαν αυτή την περιπέτεια. Η πιο ειλικρινής μας επιθυμία είναι να ζήσουν οι επόμενες γενιές με σιγουριά και ηρεμία» ανέφερε ο Τούρκος Άμυνας.

«Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το πλάτος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα βάσει συμφωνιών» υποστήριξε.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, έχει απαντήσει με επίσημη επιστολή στον ΟΗΕ τον Ιούλιο όπου λέει ότι είναι άκυρες και νομικά αβάσιμες οι όποιες κατηγορίες της Τουρκίας περί αποστρατικωποίησης των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν έχει ζητηθεί να γίνει συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν αλλά ούτε και του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στη Νέα Υόρκη σε 10 ημέρες. Ο Τούρκος πρόεδρος προγραμματίζει να μιλήσει τη Δευτέρα στον ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός την Παρασκευή, υπάρχει χρονική απόσταση μεταξύ τους, υπάρχουν και περιορισμοί λόγω κορονοϊού και είναι στον αέρα οι όποιες επαφές.