Για την απόφασή του να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και να ταχθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου μιλά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ στη Β΄Αθηνών, Θάνος Μωραΐτης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο news.gr.

Ο κ. Μωραΐτης αφήνει αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέει όχι σε μονοκομματικές κυβερνήσεις και το εμφυλιοπολεμικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει ως «παράδειγμα προς αποφυγή» την κυβερνητική συνεργασία από το 2012 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μωραΐτης επιτίθεται επίσης στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ετοιμάζεται για τη μεγάλη πολιτική κολοτούμπα» και αναφέρει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) μπορεί να είναι εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας της χώρας.

Κύριε Μωραΐτη είστε πλέον υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου,. Ήσασταν ο πρώτος που βγήκατε δημόσια και ταχθήκατε στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να το πράξετε δημόσια;
Οι αποφάσεις μου είναι συνεπείς με όσα έχω πει και υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχω σταματήσει με δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και στα όργανα να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και να καταθέτω προτάσεις για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Και φυσικά δεν ήμουν ο μόνος. Χιλιάδες στελέχη από τη μια άκρη της χωρά στην άλλη κατέθεταν την αγωνία τους και έλεγαν ότι πρέπει να γίνει κάτι. Το αίτημα αυτό της βάσης όχι μόνο αγνοήθηκε αλλά απαξιώθηκε από την ηγεσία. Υπήρξε μια τελευταία ευκαιρία μετά τις παρεμβάσεις Παπανδρέου τον Δεκέμβριο. Η ηγεσία έδειξε ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η μόνη έννοια ήταν η διατήρηση της καρέκλας και οι επίπλαστες συμφωνίες κορυφής. Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για το ΚΙΔΗΣΟ, μετά απ ‘ όλα αυτά, ήταν μονόδρομος ώστε να εκφραστεί ένα πολιτικό ακροατήριο που δεν συμβιβάζεται με ένα απολίτικο κομματίδιο στελεχών το οποίο έχει απογυμνωθεί από αξίες και ιδεολογικό πλαίσιο. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) εκφράζει μια πολιτική πρόταση που θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής απέναντι στην δεξιά ή αριστερή συντήρηση. Η χώρα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τις εμμονές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε ένα πολιτικό χώρο που δεν θα είναι κλωτσοσκούφι .

– Ποια η διαφορά από του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ή και με τα άλλα κόμματα; Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι ένας πολίτης θα πρέπει να εμπιστευθεί το ΚΙΝΗΜΑ;

Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της παράταξης και όσα έχει προσφέρει σε αυτό τον τόπο. Δυστυχώς η ηγεσία του κόμματος το οδήγησε στην ιδεολογική απογύμνωσή του. Ο τακτικισμός έγινε η σημαία και η ιδεολογία του και έτσι ισοπεδώθηκαν οι διακριτές γραμμές στη κυβερνητική συνεργασία. Είναι ένας βασικός λόγος που το εγκατέλειψαν οι δυνάμεις που συμπορευτήκαμε τόσα χρόνια. Με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) κάνουμε το επόμενο βήμα, χτίζουμε το νέο μας πολιτικό σπίτι ώστε να βρουν έκφραση οι προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Εκφράζοντας αυτό τον κόσμο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) μπορεί να είναι ο παράγοντας σταθερότητας μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που γίνεται όλο και πιο εμφυλιοπολεμικό. Επίσης, εμείς λέμε η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση και να ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, συθέμελα. Η χώρα χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για την προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι δυνατόν να μιλάμε για αντιμετώπιση της ανεργίας με τα τρίμηνα του ΟΑΕΔ στους δήμους ή τις επιδοματικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ; Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις για την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας. Χρειαζόμαστε στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης όχι πχ ιδεοληψίες όπως αυτές που είδαμε με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Και αυτά είναι απλά δυό μόνο παραδείγματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο news.gr