Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ φαίνεται ότι θα τεθούν οι αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα πλήξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει σειρά εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Στα μέτρα που διερευνώνται για τη χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.

Εξετάζεται, επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αν και με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε θεαματικά, στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου ενώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας είχε πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 52 ευρώ ανά τόνο έναντι 22-27 πέρυσι.

Ανατιμήσεις – Οικονόμου: «Το Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε τα μέτρα στήριξης»

Στα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Το Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε από τον πρωθυπουργό μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα που αφορούν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα είναι στοχευμένα για να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Το σκεπτικό θα είναι να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απέναντι σε μια κατάσταση που είναι δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, δεν έχει τις ρίζες της εδώ» είπε.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η πολιτική της κυβέρνησης έχει αυξήσει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.

«Η πολιτική μας το προηγούμενο διάστημα και αυτή που θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται από δω και στο εξής, η πραγματικότητα είναι ότι έχει αυξήσει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Θα δούμε συνέχιση της πολιτικής που βάρη που είχε βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων θα συνεχίσουν να ελαφρύνονται. Και νοιαζόμαστε και μας απασχολεί η οικιακή οικονομία, το εισόδημα των νοικοκυριών. Με την πολιτική μας συνολικά που αφορά το εισόδημα, με την εποπτεία της αγοράς για να μην εργαλειοποιήσουν κάποιοι αυτές τις ανατιμήσεις που έρχονται απέξω και πάμε σε άλλες μορφές αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και με στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται, θα φροντίσουμε να περάσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια από αυτό το κύμα» επισήμανε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.