Ένα ακόμη πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στην παραβίαση των συνόρων μας από μη θεσμοθετημένα σημεία διέλευσης ισχύει πλέον στην πατρίδα μας. Πλέον εφαρμόζονται οι διαδικασίες της απέλασης και όχι αυτές της επιστροφής.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικά η αντιπολίτευση καταψήφισαν. Όπως καταψήφισαν – και έκαναν μεγάλη φασαρία – για το άρθρο που θέτει τις ΜΚΟ υπό τον έλεγχο του Λιμενικού στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Δεν υπάρχει σ’ αυτήν την χώρα σοβαρός άνθρωπος που να μην επιθυμεί την απέλαση όσων δεν δικαιούνται να βρίσκονται στη χώρα. Και δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην θεωρεί αυτονόητο ότι σε ένα κυρίαρχο Κράτος, τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, η παραβίασή τους πρέπει να θεωρείται αδίκημα και την ευθύνη στη θάλασσα έχουν οι αρμόδιες Αρχές και όχι η κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά συνεχίζει το βιολί του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Και δεν ψηφίζει – φωνασκώντας μάλιστα. Επιμένει στην τακτική των ανοικτών συνόρων και των γενικών προσκλητηρίων.

Στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου «ανθρωπισμού». Γιατί κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει πως μεταναστευτική πολιτική μόνο αφίξεις, απλά δεν είναι μεταναστευτική πολιτική. Είναι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Τα αποτελέσματα αυτής της αδιανόητης «πολιτικής» τα είδαμε το 2015 και το 2016. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από τη χώρα, ζήσαμε το αίσχος της Ειδομένης, προκλήθηκε πρωτοφανές χάος και στο τέλος μας έκλεισαν τα βόρεια σύνορα.

Αλλά όταν επικρατεί χάος δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν. Ούτε αυτούς που δικαιούνται την προστασία σου, οι οποίοι τελικά αδικούνται, διότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από την Σύμβαση της Γενεύης, την οποία η Ελλάδα κύρωσε το 1959, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μετά το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε όλη την μεταναστευτική νομοθεσία και συστηματικά αρνήθηκε τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, παραβιάζοντας την απόφαση των υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικών
αρχηγών και υπονομεύοντας ακόμη και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Και ο νόμος στέλνει μήνυμα. Όταν τον αυστηροποιείς, ενημερώνονται οι πάντες πως η χώρα θα διαφυλάξει την εθνική της ασφάλεια. Όταν τον ελαστικοποιείς, στέλνεις μήνυμα πως οποιοσδήποτε μπορεί χωρίς συνέπειες να παραβιάζει τα σύνορά της.

Το χειρότερο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – συνεχίζουν στην ίδια ρότα, παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν και ο κίνδυνος για νέο γύρο εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, όπου ήδη ζήσαμε την απόπειρα μετατροπής της χώρας σε πεδίο άσκησης αυτής της παράνομης και απαράδεκτης πρακτικής.

Υπάρχει, όμως, και κάτι χειρότερο: Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τέτοιου είδους θέματα. Η κοινή γνώμη ενημερώνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει έναν νόμο όπως αυτός για τις ταχύτερες απελάσεις, αλλά δεν δίνεται η δέουσα έμφαση στη στάση αυτών που δεν ψηφίζουν.

Ναι, η ΕΕ πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα απελάσεων. Αλλά μέχρι να το πράξει, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα της.

Και ο λαός πρέπει να ενημερώνεται για τη στάση εκείνων που θέλουν τη χώρα
ξέφραγο αμπέλι…

  • Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,
    δημοσιογράφος