Το διάλογο μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στη Βουλή, όπου οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών αποκαλύπτουν «Τα Νέα».

«Γιώργο, μαθαίνω από τις εφημερίδες ότι κάνεις κόμμα» ήταν η πρώτη φράση που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό.

«Κι εγώ από τις εφημερίδες τα βλέπω» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγοντας να ανοίξει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συζήτηση σχετικά με τις προθέσεις του.

«Και τι θα γίνει, πρέπει να συμβάλεις στην ενότητα του χώρου» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας με νόημα πως «δεν πρέπει να διασπάσεις την παράταξη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σ’ εκείνο το σημείο πήρε μια ανάσα και με αρκετά αυστηρό ύφος είπε: «Ξέρεις ότι διαφωνώ σε όλα με την Ελιά».

«Μα ποια Ελιά, εδώ είμαστε το ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο του, που πάει να διευρυνθεί με τη Δημοκρατική Παράταξη» αντέτεινε ο Βενιζέλος. «Όπως εσύ έκανες διεύρυνση με τους Ανδρουλάκη, Δαμανάκη, Μάνο και Ανδριανόπουλο, έτσι κι εγώ θέλω να κάνω τα ανοίγματά μου», φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση δεν είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 20 λεπτών. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τον Παπανδρέου να μην του απαντήσει αμέσως. «Θέλω να τα σκεφτείς. Πιστεύω ότι η θέση σου είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών» του είπε.

Η κουβέντα ήδη είχε φτάσει στο τέλος της. Ο Παπανδρέου δεν είπε τίποτα κι έκλεισε την πόρτα πίσω του. Αμέσως και οι δύο κινήθηκαν προς την αίθουσα της Ολομέλειας αφού ξεκινούσε η ψηφοφορία, χωρίς καν να προλάβουν να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μετά και το χθεσινό φιάσκο δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια στροφής από την πλευρά Παπανδρέου. Οι πληροφορίες από το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, όπου και το στρατηγείο του πρώην πρωθυπουργού, αναφέρουν ότι στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, θα ανακοινωθεί η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.