Στην τελική ευθεία μπήκε η έρευνα για τις καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού μετά τη χθεσινή κατάθεση του βουλευτή αλλά και του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου στον εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας θα μελετήσει όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του και θα προχωρήσει στην σύνταξη πορισματικής αναφοράς πιθανότατα και σήμερα.

Είναι ξεκάθαρο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, πως γίνεται αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας πριν την δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση δυο ενδεχόμενα υπάρχουν. Είτε ο εισαγγελέας Παναγιωτόπουλος θα ασκήσει ποινική δίωξη είτε θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Έμπειροι νομικοί έλεγαν πως ο εισαγγελικός λειτουργός μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή σε βάρος του Γ. Αποστολόπουλου μόνο με βάσει την κατάθεση Χαϊκάλη η οποία περιγράφει με λεπτομέρειες όσα καταγράφει το βίντεο που παραδόθηκε στις αρχές. Το επίμαχο υλικό θεωρείται παράνομο άρα δεν μπορεί να το επικαλεστεί ο εισαγγελέας.

Βέβαια, στα χέρια του εισαγγελέα υπάρχουν και οι εξηγήσεις του Γ. Αποστολόπουλου ο οποίος δίνει τη δική του εκδοχή ισχυριζόμενος ότι είχε αποφασίσει να καταγγείλει τον βουλευτή ως «αμφιβόλου ηθικής» στον Π. Καμμένο τον οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζει μεγάλο ηγέτη.

Έτσι υπάρχει και το σενάριο, όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, να ασκηθεί δίωξη και στον βουλευτή για «απόπειρα δωροληψίας». Σε αυτή την περίπτωση η δικογραφία θα πάει στη Βουλή με αίτημα άρσης ασυλίας.

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση η δικογραφία να πάει στο αρχείο ελλείψει έστω αποχρώσεων ενδείξεων ενοχής που να δικαιολογούν την άσκηση δίωξης.

Τέλος παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας έρευνας που θα αφορά τον τρόπο απόκτησης του οπτικοακουστικού υλικού. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί προϊόν υποκλοπής και όπως σημειώνουν αρμόδιες δικαστικές πηγές δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη στη συγκεκριμένη έρευνα που έχει ως βασικό ζητούμενο να διερευνήσει αν διαπράχθηκε ή όχι το αδίκημα της δωροδοκίας βουλευτού…

Εφόσον, λοιπόν, η εισαγγελία θεωρεί παράνομο το επίμαχο υλικό δεν αποκλείεται να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες, τόσο τα πρόσωπα που το επεξεργάστηκαν όσο και οι κ.κ. Καμμένος και Χαϊκάλης.