Την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης σχεδίου για την εφαρμογή της κανονικής λειτουργίας των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά, τονίζει ο Τομέας Παιδείας του ΚΙΝΑΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής προειδοποιεί: «Αν χαθεί και η επόμενη σχολική χρονιά – τρίτη κατά σειρά -, τότε δεν θα μιλάμε για “Μαθησιακό Κενό” αλλά για μείζον “Μορφωτικό και Παιδαγωγικό Έλλειμμα”, με σοβαρές κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις».

Επικρίνει, δε, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, συνολικά, καθώς δεν αξιοποίησε τις προτάσεις του κόμματος αλλά και των εκπαιδευτικών φορέων για καλύτερη και φυσική λειτουργία των σχολείων, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με τον τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ, «δύο μέτρα απαιτούνται για να διαμορφωθούν τώρα όμως οι κατάλληλες συνθήκες για τη φυσιολογική λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά:

α) υγειονομική προστασία όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών (εμβολιασμός, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα κλπ)

και β) προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικών, για να καλυφθεί το μαθησιακό κενό των μαθητών των δύο χρόνων με προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης σε όλες τις τάξεις των σχολείων».

Αναφέρει, επίσης, ότι το σημερινό κόστος για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων είναι απείρως μικρότερο από το μακροπρόθεσμο κόστος (εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό).

«Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι Δήμοι τώρα το καλοκαίρι, προκειμένου η επόμενη σχολική χρονιά να βρει τους μαθητές μας στα σχολεία τους και στους εκπαιδευτικούς τους, για να ξαναβρούν τη χαρά της μάθησης και της αγωγής και να διαμορφώνουν συστηματικά και με ευθύνη το μέλλον τους», καταλήγει η ανακοίνωση.