Έκλεισε η δομή φιλοξενίας έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων που λειτουργούσε στην περιοχή του Λαυρίου και είχε λειτουργήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη θέση της ξαναλειτουργεί η παιδική κατασκήνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που υπήρχε και παλαιότερα. Η σχετική τελετή παράδοσης – παραλαβής της πρώην δομής προσωρινής φιλοξενίας έγινε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

«H χώρα μας τη περίοδο 2015-2019 βίωσε μία πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση. Το γεγονός ότι το 2016 μία κατασκήνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που αφορούσε τα παιδιά των υπαλλήλων, με τη βοήθεια -τότε και σήμερα- του Πολεμικού Ναυτικού, μετατράπηκε σε δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που βιώσαμε. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει από το 2019, μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Βάλαμε δύο ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών. Και έχουμε ήδη επιτύχει τη μείωση των ροών κατά 80% το 2020 και κατά 66% το πρώτο 6μηνο του 2021. Και αυτό επετεύχθη, καθώς η Ελλάδα έχει θαλάσσια και χερσαία σύνορα, τα οποία φυλάττει με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Πρόσθεσε δε πως «ο δεύτερος στόχος μας ήταν ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Πέρυσι, βρεθήκαμε να έχουμε 127 δομές σε όλη τη χώρα. Σήμερα, έχουμε 37 και αυτό δείχνει πως μπορέσαμε να μειώσουμε την επίπτωση του μεταναστευτικού στις κοινωνίες της χώρας μας. Καταφέραμε από 92.000 διαμένοντες τον Ιανουάριο του 2020, να τους μειώσουμε σε 48.000 και αυτό αναμένεται να πέσει κάτω από τις 40.000, τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα ξεκινήσαμε το 2021 να κλείνουμε δομές. Κλείσαμε τη δομή των Γρεβενών, τη δομή της Βόλβης, ενώ σήμερα κλείνουμε τη δομή του Λαυρίου.

Την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση της επιστροφής του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, στο Λαύριο στους Συλλόγους Εργαζομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε και ο πολιτικός προϊστάμενος του εν λόγω χαρτοφυλακίου κ. Λιβανός. «Ο συγκεκριμένος χώρος με το πανέμορφο φυσικό τοπίο και την πλούσια βλάστησή του αποτελεί ιδανικό περιβάλλον φιλοξενίας παιδιών» όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία των κατασκηνώσεων το φετινό καλοκαίρι και για τον λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών των υπαλλήλων του Υπουργείου μας και των υπαλλήλων των εποπτευομένων φορέων σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το Υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι με την απόδοση των παιδικών κατασκηνώσεων του Λαύριου διορθώνεται ένας ανορθολογισμός στον οποίο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει μία ακόμη «πληγή».

Πηγή φωτογραφιών: υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου