Να ενθαρρύνει όσους πολίτες παραμένουν αναποφάσιστοι για τον εμβολιασμό τους και όχι να περιορίσει τις ελευθερίες τους θα επιχειρήσει η κυβέρνηση προχωρώντας στην ανακοίνωση μίας «ομάδας» προνομίων, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως δέλεαρ για τους ανεμβολίαστους. Για το λόγο αυτό οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού – εν μέσω τουριστικής περιόδου – κινδυνεύει να δυναμιτίσει την ομαλή έξοδο από την πανδημία. Την ίδια ώρα, μια σειρά από περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν από σήμερα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται οριστικά, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self test στους χώρους εργασίας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Νέες ανάσες ελευθερίας

  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Το ανώτατο όριο ατόμων για τους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων αυξάνεται στα 300 άτομα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Στις οργανωμένες παραλίες/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τα πρώτα κίνητρα

Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου είναι οι εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Τι ισχύει για τη μάσκα

Παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός /συνωστισμός.

Το σχέδιο για covid free χώρους

Όπως έχει γράψει το Newsbeast η κυβέρνηση εκτός από τα προνόμια επεξεργάζεται και ένα ακόμη σχέδιο που θέλει τους ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (εστίασης και ψυχαγωγίας) να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν, εάν θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες ( ανεμβολίαστους και μη). Στην πρώτη περίπτωση στα covid free καταστήματα θα αίρονται τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και η πληρότητα θα αυξάνει στο 90% ή και 100%. Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη αναμένεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση οι περιορισμοί θα διατηρούνται, δηλαδή θα παραμένει η πληρότητα στο 70%, το όριο π.χ. στα τραπέζια και η χρήση της μάσκας κατά περίπτωση.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αυτορρύθμιση της αγοράς, εξηγώντας ότι ο μη εμβολιασμένος ενδεχομένως να έχει συνέπειες που δεν θα πηγάζουν από κάποιο νόμο αλλά θα είναι αποτέλεσμα των κανόνων της αγοράς.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι, αν τελικά υιοθετηθεί αυτό το μοντέλο, το οποίο είχε ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός λέγοντας προ ημερών «Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του», δεν θα περιλαμβάνει χώρους που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς. Δηλαδή, σε αυτά δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.