Νέα άρση στις απαγορεύσεις από το πρωί της Δευτέρας 28 Ιουνίου, καθώς δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Η κυβέρνηση ήδη μελετά τη χορήγηση προνομίων στους εμβολιασμένους σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν κάποιο από τα εμβόλια, ενώ εντός της εβδομάδας ίσως και αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποια από αυτά τα προνόμια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης (23/6), μετά την άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο έπαψε να είναι υποχρεωτικό από την περασμένη Πέμπτη 24 Ιουνίου, πλέον από αύριο παύει να ισχύει και το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που μέχρι σήμερα Κυριακή, (27/6) είναι στη 01:30. Επίσης θα εξαιρούνται πλέον από τη διενέργεια του self test όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, εάν και εφόσον έχουν περάσει 15 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Αναλυτικά, από Δευτέρα 28 Ιουνίου, ισχύει:

Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα.

Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). Θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην εστίαση θα υπάρχει αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα.

Για τις δεξιώσεις το ανώτατο όριο ατόμων είναι 300 άτομα.

Στις οργανωμένες παραλίες ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.